Verstoord dag-nachtritme veroorzaakt slagaderverkalking

Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat een verstoring van het dag-nachtritme leidt tot een toename van slagaderverkalking. Slagaderverkalking leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben dit onderzoek uitgevoerd.

Het was al bekend dat mensen die in ploegendienst werken, vaker hart- en vaatziekten hebben. Maar het was niet duidelijk of dit verband met elkaar te maken had.

Onderzoek bij muizen

Het onderzoek is uitgevoerd op muizen die metabool gezien erg op mensen lijken. Onderzoekers hebben 15 weken lang, elke week het dag- en nachtritme omgedraaid bij deze groep muizen.

De muizen waarbij het dag-nachtritme was verstoord, hadden twee keer zo veel slagaderverkalking dan muizen met een normaal dag- en nachtritme. Ook werden er meer afweercellen op de verkalkte plekken gevonden. Het cholesterol was “gek genoeg” niet verhoogd, aldus hoofdonderzoeker Sander Kooijman. Hieruit vermoed Kooijman dat het immuunsysteem invloed heeft op slagaderverkalking.

Slagaderverkalking

Doordat het vermoeden bestond dat het immuunsysteem invloed heeft, werden de bloedvaten nauwkeurig onderzocht. Hieruit werd het vermoeden bevestigd. De bloedvatwand liet tekenen van ontstekingen en oxidatieve stress zien. Kooijman legt uit “Een gestreste vaatwand gaat signalen afgeven, waardoor er afweercellen worden aangetrokken”.

Het is nu voor het eerst aangetoond dat een verstoord dag- en nachtritme de oorzaak kan zijn van aderverkalking. Maar hoe dit precies werkt is nog niet bekend. Waarom de bloedvaten hier gevoelig voor zijn is ook onbekend. Het vermoeden bestaat dat dit komt door het tijdstip van eten. Normaal is een lichaam ’s nachts in rust. Wanneer deze dan in plaats van slaap eten moet verwerken, kan dit misschien leiden tot stress op de vaatwanden. Het is belangrijk om deze oorzaak te onderzoeken. Wanneer de oorzaak bekend is, kan vorming van slagaderverkalking bij deze groep worden voorkomen.

Vorig bericht
Sensor helpt bij het op tijd signaleren van hartfalen
Volgend bericht
Aantal patiënten met huidkanker blijft elk jaar stijgen

Ook interessant