Schurft

Schurft is een vrij bekende ziekte waar de meeste mensen wel eens van gehoord hebben, maar wat is schurft nou precies? In deze tekst gaan we kijken wat schurft is, wat de oorzaken en symptomen zijn van schurft, hoe de diagnose van schurft wordt gesteld en wat de eventuele behandeling is.

Schurft is een huidziekte die ontzettende jeuk veroorzaakt. De jeuk wordt veroorzaakt door de schurftmijten. De ziekte is besmettelijk en wordt dan ook doorgegeven van persoon naar persoon. Vaak gebeurt dit door lichamelijk contact. Bijvoorbeeld in een bed, dat komt omdat de schurftmijt dan langer kan overleven door de warmte van een bed.

Oorzaken van schurft

Schurft verplaatst zich wanneer twee personen lichamelijk contact hebben. De schurftmijt gaat van de ene persoon naar de andere persoon. Iedereen kan met de ziekte besmet worden, maar het kan vaker voorkomen wanneer een persoon zich minder goed verzorgt of lakens en dekens niet goed wast. Je kunt de ziekte oplopen door besmet beddengoed, maar dit komt minder vaak voor.

Symptomen schurft

De ziekte kan zich op verschillende manieren kenmerken. Na de besmetting is het zo dat de klachten ontstaan na ongeveer 2 weken. Deze klachten bestaan uit ontzettende jeuk die vooral ’s nachts aanwezig is, blaasjes en/of pukkels en eventuele ontstekingen wanneer u deze blaasjes en/of pukkels openkrabt. De jeuk ontstaat doordat de schurftmijten, kleine spinachtige beestjes, kleine gangetjes graven in de huid. In deze gangetjes laten zij eitjes achter. De mijten komen na een korte periode uit de eitjes en graven allen opnieuw gangen voor volgende eitjes. De jeuk komt niet van de eitjes of de mijten zelf, maar van de afscheiding en uitwerpselen die zij achterlaten. Dit veroorzaakt een allergische reactie op de huid van de mens. Deze reactie zorgt voor ontzettende jeuk.

Diagnose

Omdat de verschijnselen van schurft vaak bekend zijn bij een huisarts, duurt het niet lang om de diagnose te stellen. Om er zeker van te zijn dat het inderdaad schurftmijten zijn, neemt de huisarts een kleine schraapsel van de huid. Onder de microscoop kan hij direct zien dat het de schurftmijt betreft. Hierna kan de behandeling starten.

Behandeling van schurft

Een belangrijke punt bij de behandeling van schurft is dat personen waar je het huis mee deelt en seksuele partners, zich ook laten behandelen. De schurftmijten blijven immers omgevingen zoeken om zich voort te planten.

Daarnaast wordt de ziekte bestreden met een crème. Deze permetrine crème zorgt er voor dat de schurftmijten dood gaan. Het is de bedoeling dat de crème wordt ingesmeerd van de kaakrand tot aan de tenen. Dit zorgt ervoor dat elke centimeter van het lichaam ingesmeerd is en elke mijt die leeft in de huid hierdoor ook sterft. Wanneer het kinderen van twee jaar of jonger betreft is het de bedoeling dat ook de hoofdhuid en het gezicht worden ingesmeerd.

De volgende stap is om het lichaam goed te wassen. Dit doe je 8 tot 12 uur na het insmeren van de crème. Kleding en beddengoed moet op 60 graden gewassen worden. Ook dit zorgt ervoor dat de eventuele mijten sterven. Wanneer je kleding hebt die niet op 60 graden gewassen mag worden, moet je deze in een plastic zak doen en drie dagen in deze plastic zak bewaren. Vervolgens was je deze kleding na drie dagen alsnog op de toegestane temperatuur. Na 1 tot 2 weken herhaal je deze behandeling.

Bij zwangerschappen wordt de permetrine crème niet gebruikt, maar wordt er gekozen voor benzylbenzoaat lotion.

Wanneer er een allergie is voor beide crèmes worden deze vervangen door tabletten. Dit zijn tabletten met ivermectine.

Dat de behandeling gedaan is hoeft niet direct te betekenen dat de jeuk stopt. Deze kan nog een aantal weken aanhouden en zelfs nog erger worden. Mocht de jeuk twee weken na de behandeling nog erger worden dan wordt er geadviseerd om contact met de huisarts op te nemen. Ook wanneer de jeuk na vier weken nog steeds aanwezig is of wanneer er na de behandeling nieuwe blaasjes en pukkels op de huid ontstaan.