Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke bacteriële ontsteking van de huid. De ontsteking zit meestal rond de mond of neus.

Krentenbaard symptomen

Krentenbaard kent geen veelvuldige symptomen zoals bij de meeste huidaandoeningen. In de meeste gevallen loopt de patiënt alleen een huiduitslag op. Het kan natuurlijk zijn dat dit gepaard gaat met koorts en/of hoofdpijn, maar dat is bij ieder persoon verschillend. De huiduitslag begint op het gezicht en rondom de hals. Deze kan dan verder over het lichaam verspreiden, maar ook dat is weer bij ieder persoon verschillend. Soms blijft de huiduitslag beperkt tot het gezicht en soms breidt deze zich uit tot de oksels en verder. De huiduitslag begint met een rode kleur die vaak geen pijn doet in tegenstelling tot de huiduitslag bij bijvoorbeeld wondroos. Vervolgens kunnen er blaasjes met pus en bultjes ontstaan. Deze brengen een drang om te krabben met zich mee. Het is echter belangrijk om juist niet te krabben om verdere besmetting te voorkomen en het genezingsproces te versnellen.

Krentenbaard behandeling

De (huis)arts zal in de meeste gevallen een antibioticakuur voorschrijven. Het is belangrijk om een antibioticakuur altijd af te maken ondanks dat de verschijnselen volledig verdwenen zijn. Achtergebleven bacteriën kunnen namelijk altijd een nieuwe infectie veroorzaken. Naast de antibioticakuur zijn er ook medicijnen die de verschijnselen verlichten. Zo kan het aanbrengen van zinkzalf op de blaasjes deze sneller doen indrogen. Hierdoor verdwijnt ook de drang om te jeuken. Verder is een goede hygiëne van belang. Daarmee voorkom je besmetting bij jezelf en anderen. Zorg ervoor dat je geen handdoeken deelt met anderen en vervang ze ook regelmatig.

Complicaties bij krentenbaard

In de meeste gevallen geneest krentenbaard zonder verdere problemen. Echter kan krentenbaard in sommige gevallen wel complicaties veroorzaken. Zo hebben kinderen van 2 tot 6 jaar, mensen met een zwak immuunsysteem of een chronische ziekte kans op een nierontsteking als gevolg. Bij deze groepen controleert de arts ook of de nieren in orde zijn. Andere complicaties die kunnen optreden maar heel zelden voorkomen zijn bloedvergiftiging, artritis en een longontsteking.