Is paprika gezond?

Tegenwoordig is de paprika niet meer weg te denken uit de keuken van de gemiddelde Nederlander. Niet vreemd gezien de hoeveelheid gezonde eigenschappen die de paprika bezit. Deze groente bevat naast veel vitamine C en vitamine E ook diverse anti-oxidanten

Paprika is gezond!

Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.

In 100 gram paprika zit ruim 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. De paprika is een groente dat verwant is aan peper en de kleurstof capsanthine bevat.
Deze groente bevat naast vitamines ook enorm veel voedingsstoffen en vezels. Daarnaast zit er nauwelijks vet in de paprika. Het is dus naast een ingrediënt van een gerecht ook geschikt als gezond tussendoortje.

Wist je dat? Een paprika na het plukken nog verder rijpen. Indien paprika’s thuis nog met rust worden gelaten worden deze nog gezonder. Een glimmende paprika met heldere kleuren is volgens onderzoek het gezondst en bevat de meeste vitamines.
Wist je dat paprika een gezonde snack is? Bekijk hier nog veel meer healthy snacks.

Welke gezonde stoffen zitten in een paprika?

Het is een flinke lijst, want de paprika is zoals vermeld een ontzettend gezonde groente:

 • Vitamine A
 • Vitamine B6
 • Vitamine B11
 • Vitamine B5
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Thiamine
 • Mineralen
 • Anti-oxidanten
 • Fytonutriënten (stoffen die bepaalde processen in het lichaam ondersteunen
 • Vezels (belangrijk voor de darmperistaltiek en zorgen tevens voor een verzadigd gevoel)

Welke gezondheidseffecten worden merkbaar dankzij de paprika?

Paprika behoort tot de groep groentes in de schijf van 5 waarvan wordt geadviseerd dagelijks minimal 200 gram van te nuttigen. Dit is niet zonder reden, van groentes is wetenschappelijk aangetoond dat zij onmisbaar zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Van paprika is aangetoond dat het nuttigen ervan de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagd, tevens wordt de kans op diabetes mellitus type 2 kleiner. De anti-oxidanten uit de paprika maken vrije radicalen onschadelijk. Dit zijn schadelijke stoffen die de kans op kanker vergroten.

Hieronder staat een afbeelding van de hoeveelheid gezonde stoffen die een paprika kan bevatten.

De informatie is afkomstig van de ‘Oranje paprika vereniging’.

Waar bestaat een paprika uit?
Waar bestaat een paprika uit?

 

Een paprika bevat zoals eerder vermeld talloze vitamines, vezels en mineralen. Wat de voedingswaarde betreft zit het ook wel snor met deze bijzondere groente. Een paprika bevat 0% vet en geen cholesterol. Daarnaast bestaat een paprika voor circa 90% uit water. Een paprika is rauw dus absoluut geschikt als tussendoortje. Voorts is de groente ook geschikt voor kinderen om te nuttigen als tussendoortje. Uiteraard is de paprika ook geschikt om als aanvulling te dienen voor een gerecht. Een papika kan zowel gebakken, gekookt als gegrilld worden. Let er wel op dat er veel voedingsstoffen en gezonde eigenschappen verloren gaan bij het langdurig verhitten van een paprika. Dit geldt overigens voor elk type groente.