Bloed bij ontlasting

Bloed bij de ontlasting is voor velen een ernstig verontrustend signaal. Hoewel de oorzaak soms onschuldig is, kan het ook het gevolg zijn van een serieuzer probleem.

Bloed bij ontlasting is een signaal dat serieus genomen dient te worden. Het is een beangstigend gezicht en doet bij velen de alarmbellen rinkelen. Niet geheel onterecht want indien er bloed bij de ontlasting wordt geconstateerd is het verstandig om snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. De specialist is namelijk goed in staat om de juiste diagnose te stellen, iets wat uzelf niet kunt.

Enkele onschuldige oorzaken achter bloed bij de ontlasting zijn:

  • Aambeien
  • Fissuri ani (betekent letterlijk een scheurtje in de anus)
  • Poliepen
  • Ontsteking van de darmen
  • Fistels
  • Gebruik van bloedverdunners (zelden)

Er kan echter meer aan de hand zijn, als bloed bij de ontlasting een terugkerend probleem is en bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten, dán bestaat de kans op darmkanker. Het wordt afgeraden om zelfstandig een diagnose te stellen indien u bloed bij de ontlasting vindt. Veel mensen schamen zich en durven er niet mee naar de huisarts te gaan, desondanks wordt dit sterk aanbevolen. Aldaar kan door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek worden vastgesteld of er een onschuldige oorzaak aan ten grondslag ligt, of dat er verder onderzoek verricht dient te worden.

Oorzaken Bloed bij ontlasting

Er zijn diverse onschuldige en milde oorzaken achter bloed bij ontlasting. Hieronder staan enkele oorzaken van het probleem opgesomd met uitleg erbij.

  • Aambeien
    Aambeien zijn kleine klieren die inwendig rondom de anus zitten. Bij sommige mensen puilen deze aambeien enigszins naar buiten. Hierdoor wordt de kans op beschadiging wat groter. Op het moment dat zo’n kliertje (aambei) beschadigd raakt, kan het gaan bloeden. Dit komt omdat het gewoon gezond weefsel is van het lichaam. Een beschadiging geeft vrijwel altijd bloed bij ontlasting, dit helderrode bloed is onschuldig en verdwijnt vrijwel altijd na enkele dagen.
  • Fissuri ani
    Dit is Latijns voor ‘scheurtje in de anus’, dit kan voorkomen bij harde ontlasting of hard persen. Ook bijvoorbeeld gewichtsoefeningen of zittend werk, kan zorgen voor een scheurtje. Dit scheurtje kan gaan bloeden en is vaak erg pijnlijk. Dit helderrode bloed kan dan bij de ontlasting zitten.
  • Darminfectie
    Een infectie van de darm kan tot dusdanige irritatie van het darmweefsel zorgen dat het kan gaan bloeden. Dit bloed kan dan bij ontlasting zichtbaar worden en is vaak van tijdelijke aard. Indien er sprake is van een bacteriele infectie, dan is antibiotica een optie. In veel gevallen zal een darminfectie vanzelf overgaan.
  • Poliepen
    Poliepen in de darm zijn kleine woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Deze poliepen kunnen soms beschadigd of geirriteerd raken en gaan bloeden. Poliepen zijn overigens wel reden tot onderzoek, de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven goedaardig. Cellen binnen poliepen kunnen echter ongeremd gaan groeien, deze poliepen worden adenomen genoemd, hiervan groeit 15% uit tot een kwaadaardig gezwel.
  • Medicatie
    Bepaalde medicijnen kunnen de darmwand irriteren waardoor deze gaat bloeden (denk aan pijnstillers als diclofenac en ibuprofen). Ook verhogen bloedverdunners de kans op beschadigingen van het slijmvlies binnen de darmen.
  • Darmkanker
    Het valt niet te ontkennen dat kanker de oorzaak achter bloed in de ontlasting kan zijn. Hoewel zeldzaam heeft ongeveer 3 op de 100 mensen, boven de 40 jaar, die met deze klachten naar de huisarts gaan, darmkanker. De kans op darmkanker is groter indien darmkanker in de familie voorkomt, indien het bloed flink is vermengd met de ontlasting en er dus niet op ligt, als het ontlastingspatroon is gewijzigd en indien er geen zichtbare afwijkingen zijn aan de anus.

Symptomen Bloed bij ontlasting

De symptomen van bloed bij ontlasting spreken in principe voor zich. Er is sprake van bloed bij de ontlasting nadat u net naar de WC bent gegaan. In veel gevallen is er geen sprake van pijn. Doet de anus pijn na het ontlasten? Dan is er in veel gevallen sprake van een oppervlakkige beschadiging, denk hierbij aan aambeien of een scheurtje in de anus. Bij aambeien/scheurtje in de anus is er veelal ook sprake van jeuk, aandrang, en branderigheid.

Een andere oorzaak van bloed bij de ontlasting is een (bacteriele) darminfectie, ook wel gastro-enteritis genoemd. Deze tijdelijke aandoening gaat vaak gepaard met diarree, pijnlijke buik, opgezette buik, braken, algehele malaise, moeheid en misselijkheid. Daarbij kan dan ook bloed in de ontlasting gevonden worden.

Diagnose Bloed bij ontlasting

Bloed bij ontlasting is altijd een reden om uit te zoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. Zelf een diagnose stellen wordt afgeraden en zal bij voorkeur verricht worden door een specialist. De huisarts is in staat om onschuldige oorzaken te vinden als aambeien, scheurtje in de anus (fissuri ani) of fistels. Ook kan de huisarts een darminfectie of chronische darmziektes als bijvoorbeeld Ziekte van Crohn uitsluiten.

Bloedonderzoek
Door middel van bloedonderzoek kan gekeken worden of er sprake is van een darminfectie (in dat geval zijn de infectieparameters in het bloed gestegen) of dat er sprake is van een serieuze bloeding (het hemoglobine in het bloed zal dan zijn gedaald).

Darmonderzoek
Om darmkanker uit te sluiten kan er worden gesproken over een scopie. Door middel van een scopie kan met behulp van een camera het inwendige gedeelte van de darm worden bekeken. Op de beelden kan dan worden gekeken waar het bloed vandaan komt (bijvoorbeeld scheurtje in het slijmvlies), of er sprake is van poliepen en of er sprake is van darmkanker. Er zijn twee vormen van darmscopieen, de colonscopie (hierbij wordt de hele dikke darm bekeken) en de sigmoidscopie (hierbij wordt alleen het einde van de dikke darm en de endeldarm bekeken).

Behandeling Bloed bij ontlasting

De behandeling van bloed bij ontlasting is geheel afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen zal het bloed van tijdelijke aard zijn en niet meer zichtbaar zijn na enkele dagen. Blijft het probleem zich voordoen dan is het altijd raadzaam om langs de huisarts te gaan. De behandeling van aambeien en scheurtje in de anus, is vaak het zacht maken van de ontlasting en het voorkomen van perskrachten op de anus (bijvoorbeeld bij harde ontlasting of gewichtheffen). De behandeling van poliepen is het weghalen ervan tijdens een scopie. Indien er darmkanker wordt geconstateerd dan is de behandeling afhankelijk van de aard, de grootte en de positie van de tumor.