Artrose

Artrose is een reumatische ziekte die ofwel spontaan, ofwel na een blessure of doorgemaakte infectie ontstaat. Bij artrose wordt het kraakbeen in gewrichten geleidelijk minder.

Bij artrose wordt het kraakbeen na verloop van tijd dunner en zachter. De kwaliteit van het kraakbeen en de gewrichten in het algemeen, gaat achteruit. Artrose is een gewrichtsziekte en kan op elke plek in het lichaam voor komen waar gewrichten zich bevinden. De grootste boosdoeners zijn de nek, onderrug, knieen, schouders en vingers.

Artrose is chronisch en is progressief, dit laatste houdt in dat na verloop van tijd het proces sneller zal gaan. De achteruitgang van de kwaliteit van de gewrichten gaat dus sneller in een later stadium. Artrose is niet hetzelfde als botontkalking (osteoporose) en er is ook geen sprake van slijtage. Artrose is een vorm van reuma (reumatische aandoening) en heeft geen verband met ouderdom. Het verschil tussen reumatische artritis en artrose is, dat bij eerstgenoemde er sprake is van een (chronische) infectie dat in het gewricht en bij artrose wordt er kraakbeen afgebroken.

Bij artrose verdwijnt geleidelijk het kraakbeen in een aangedaan gewricht. Kraakbeen zorgt ervoor dat botten niet over elkaar heen gaan schuren. Als kraakbeen verdwijnt komen botten tegen elkaar aan te liggen met als gevolg schade, pijn en zwelling.

Oorzaken Artrose

In veel gevallen van artrose speelt erfelijkheid een grote rol. Het komt vaak al in de familie van de patiënt voor. Desalniettemin kan artrose ook veroorzaakt worden door overbelasting, bijvoorbeeld bij overgewicht of overmatige beweging. Daarnaast zijn er enkele risicofactoren die de kans op de ontwikkeling van artrose vergroten.

Enkele bekende risicofactoren zijn:

  • Zwakke spierbanden; Zwakte van de spierbanden zet chronisch een te grote druk op het kraakbeen
  • Botbreuk of beschadigde meniscus
  • Ontsteking in het gewricht
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Lichamelijke overbelasting (bv. bij langdurig zware sport)
  • Andere ziektes als; jicht, artritis
  • Overgewicht
  • Verkeerd schoeisel
  • Een meegemaakt ongeluk (hoog-energetisch trauma)

Symptomen Artrose

In eerste instantie hoeft artrose niet altijd voor klachten te zorgen. Ook als in een later stadium het kraakbeen al gedeeltelijk is aangetast, zorgt dit niet altijd voor symptomen. Pijn is het belangrijkste en meest voorkomende klacht bij artrose. De pijn ontstaat geleidelijk en wordt langzaamaan erger. De pijn is houdings- en bewegingsafhankelijk. Vaak is er sprake van startpijn, de pijn die men ervaart na lange tijd inactiviteit en dan plotseling gaan bewegen.

Een ander lastig probleem bij artrose is de stijfheid van gewrichten die ermee gepaard gaat. Dit is met name het geval na een periode van rust van de gewrichten. Men ervaart dit met name na de nachtrust, de startstijfheid. Er kan daarnaast sprake zijn van zwelling.

Bovenstaande klachten zorgen ervoor dat het gewricht zal worden ontzien door de patiënt. De patiënt zal trachten het aangedane gewricht niet te gebruiken en kan op die manier weer voor overbelasting zorgen van een ander gewricht.

Diagnose Artrose

De diagnose van artrose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en een uitgebreide anamnese bij de huisarts of de specialist. Bloedonderzoek zal artrose niet kunnen aantonen. In een verder gevorderd stadium kan een rontgenfoto van de aangedane gewrichten kunnen worden overwogen.

Behandeling Artrose

Artrose is een chronische aandoening, dit wil zeggen dat de aandoening zal blijven bestaan. De behandeling is dan ook symptomatisch waarbij getracht wordt alle vervelende klachten en symptomen weg te nemen. Dit kan door middel van medicatie. De medicatie zal erop zijn gericht om pijn, stijfheid en zwelling te verminderen zodat het gewricht toch zoveel mogelijk wordt belast. In sommige gevallen wordt metformine voorgeschreven bij artrose, een medicijn dat normaliter wordt geslikt door diabetici. Door normale belasting zal het gewricht enigszins soepel blijven. Indien het gewricht volledig wordt ontzien door de patiënt bestaat de kans dat er overbelasting van andere gewrichten, pezen en spieren ontstaat.

Er zijn specialisten op het gebied van het bewegingsapparaat die de patiënt kunnen instrueren met bepaalde beweginstechnieken en oefeningen. Dit is onder andere de ergo- en de fysiotherapeut. Al met al is het belangrijk dat de pijn zodanig onder controle is dat er van een normaal bewegingspatroon sprake is.