Aambeien

Aambeien (haemorrhoïden) zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen, bij sommige patiënten puilen ze echter naar buiten. Ze kunnen jeuk, pijn en ongemak veroorzaken.

Haemorrhoiden (aambeien) zijn zwellichamen die zich normaliter aan de binnenkant en het uiteinde van de endeldarm bevinden. Bij sommige patiënten zijn de zwellichamen extra opgezwollen en in sommige gevallen puilen ze uit tot buiten de anus. Een zwellichaam is een kluwe bloedvaatjes omringd door een laagje slijmvlies.

Aambeien kunnen pijn en ongemak veroorzaken, vooral bij de stoelgang. Wanneer de druk op de aambeien te groot wordt, kunnen aambeien veel pijn veroorzaken en als gevolg van scheurtjes gaan bloeden.

Oorzaken Aambeien

De hoofdoorzaken van aambeien zijn, te hard persen bij de ontlasting, zwangerschap en persen bij de bevalling. Sommige mensen hebben er meer en vaker last van dan anderen. Enkelen hebben het al na een lange tijd zitten of langdurig staan. Ook krachtoefeningen of andere sportoefeningen kunnen de oorzaak zijn van aambeien.

Op latere leeftijd kan een aambei ook worden veroorzaakt ten gevolge van een ziekte bv. een carcinoom of levercirrose. De ontlasting en het ontlastingpatroon zo soepel mogelijk houden door middel van gezonde voeding en met name voldoende vezels innemen zijn de grootste stappen naar het voorkomen van het ontstaan van aambeien.

Symptomen Aambeien

De patiënten ervaren over het algemeen een ongebruikelijk ongemak tijdens de ontlasting. De aambeien zorgen voor een gevoelige anus en de omgeving eromheen is ook geirriteerd. Dit zorgt voor pijn en jeuk bij de patiënt. Ook kan het voor komen dat er bloed bij de ontlasting zit. Hoe lichter de kleur van het bloed, des te groter de kans dat het hier gaat om bloed dat van een aambei afkomstig is. Ben je er niet gerust op? Raadpleeg dan altijd jouw huisarts.

Men kan tevens last hebben van een blijvend gevoel van aandrang en het achterblijven van ontlasting rondom de aambei. Soms ontstaat er een trombose op de plek van de aambei wat uiteindelijk tot een ontstekingsreactie kan leiden.

Diagnose Aambeien

De mogelijke diagnose wordt allereerst gesteld op basis van het klachtenpatroon, daar de meeste klachten bij vrijwel iedere patiënt met aambeien aanwezig zijn. Omdat aambeien oppervlakkig zitten kan de huisarts middels lichamelijk onderzoek gemakkelijk zien in welk stadium en waar de aambeien zich bevinden. Vooral als er bloed bij de ontlasting zit, is het verstandig om de huisarts hierover in te lichten. Er kan namelijk een lokaal scheurtje in het slijmvlies zitten of iets anders aan de hand zijn.

Op basis van bovenstaande bevindingen kan er een behandelplan worden opgesteld. Met name wordt er aandacht besteed aan preventie van aambeien.

Behandeling Aambeien

De behandeling van aambeien is in de beginfase conservatief (afwachtend). Aambeien gaan over het algemeen vanzelf weg. De nadruk ligt binnen de behandeling ook sterk op het voorkomen ervan. Als de aambeien het gevolg zijn van moeizame stoelgang dan kan er door de huisarts laxantia worden voorgeschreven om de ontlasting zachter te maken. Tegen jeuk en pijn kan er lidocaine-zalf worden voorgeschreven.

Voorkomen
Zoals het spreekwoord luidt; “voorkomen is beter dan genezen“. Zorg voor een goede stoelgang, drink/beweeg genoeg en eet genoeg vezels. Voorkom langdurig zitten en/of langdurig staan. Pers niet te hard bij de ontlasting, houdt de ontlasting niet op en blijf niet te lang op het toilet zitten als er niets komt. Door de druk verslapt de bekkenbodemspier en daardoor kunnen aambeien of een scheurtje in de anus ontstaan. Pas op met zware krachtoefeningen (fitness).
Draag katoenen ondergoed om irritatie te voorkomen, neem regelmatig een bad en zorg voor voldoende hygiene. Bij jeuk is het verstandig om niet te krabben, bacterieën kunnen gemakkelijk via de vingers verspreid raken en kunnen ook voor een huidinfectie rondom de anus zorgen.