Oorsuizen

Veel mensen hebben last van oorsuizen. Oorsuizen zijn geluiden die gehoord worden in het hoofd. Dit kan erg hinderlijk zijn. In de medische wereld wordt dit ook wel tinnitus genoemd. Oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er iets aan te doen. Maar er is ook een groep die er psychische klachten van kan krijgen.

Wat is oorsuizen?

Oorsuizen is het horen van geluiden in het oor of het hoofd, welke niet van buitenaf komen. Dit kunnen verschillende geluiden zijn zoals; zoemen, piepen, brommen of fluiten. De geluiden kunnen constant gehoord worden of met tussenpozen. Het ene moment zijn de geluiden hard en heftig terwijl op een ander moment de geluiden veel zachter zijn.

Wat zijn de oorzaken van oorsuizen?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het krijgen van oorsuizen. In de meeste gevallen komt het door langdurig en veel lawaai. Daarnaast kan het komen door afwijkingen in de schedel, het kaakgewricht, de gehoorgang of de nekwervels.

Er zijn ook veel medische oorzaken waarbij hersencellen in het gehoorgebied overactief zijn. Deze hersencellen maken hierdoor zelf extra geluid. Ook de zenuwcellen in het gehoor zelf kunnen een rol spelen bij het ontstaan van oorsuizen. Wanneer deze cellen beschadigd raken, zenden ze signalen naar de hersenen om geluiden te verwerken. Terwijl er op dat moment geen geluiden zijn.

Oorzaken

Er zijn meer dan 400 oorzaken van oorsuizen. Onderstaand een kleine opsomming van de meest voorkomende oorzaken:

  • Afwijkingen van de gehoorgang
  • Te lang blootgesteld aan harde geluiden
  • Afwijking in de hersenen
  • Afwijking in het kaakgewricht
  • Stress
  • Bijverschijnsel van medicijnen
  • Bijverschijnsel van andere aandoeningen
  • Langdurige oorontsteking
  • Ontsteking van de gehoorcellen
  • Val op het hoofd

Welke behandeling kan helpen bij oorsuizen?

Helaas zijn er nog weinig medische behandelingen die goed werken bij oorsuizen. Alleen wanneer de oorzaak komt door afwijkingen in de schedel, kaak, gehoorgang of nekwervels kan fysiotherapie goed helpen. Toch is het soms mogelijk om de klachten te verminderen of volkomen te laten verdwijnen. Een aantal mensen krijgt ernstige psychische klachten door het constante geluid in het hoofd. Deze psychische klachten zijn wel te behandelen met verschillende therapieën.

Kun je zelf iets doen aan oorsuizen?

Gelukkig kun je zelf wel veel doen om oorsuizen te verminderen, of om er mee om te leren gaan. De klachten zijn vaak niet altijd even erg aanwezig. Probeer uit te zoeken wat voor jou helpt om de klachten te verminderen zoals:

  • Geconcentreerd werken
  • (intensief) sporten
  • Mediteren

Daarnaast zijn er hulpmiddelen om het geluid te maskeren. Ook kunnen gehoorapparaten helpen. Vooral als oorsuizen samen gaat met slechthorendheid.

Wanneer het oorsuizen wordt versterkt of komt door stress, is het verstandig om te leren omgaan met de stress. Of nog beter; om het stressniveau te verlagen.

Het is dus wel belangrijk te weten wat de oorzaak van oorsuizen is. Op die manier kun je zoeken naar manieren om oorsuizen te verminderen. Een KNO-arts (keel-, neus-, en oorarts) kan een goed begin zijn om de oorzaak te laten onderzoeken.

Kan fysiotherapie helpen bij oorsuizen?

Ja, fysiotherapie kan goed helpen bij een groep mensen met oorsuizen. Voornamelijk wanneer de klachten komen door afwijkingen in het kaakgewricht, de schedel of de nekwervels. Ook als het oorsuizen komt door een val op het hoofd kan fysiotherapie zinvol zijn.

Door middel van mobilisatietechnieken kunnen de schedel, het kaakgewricht of de nekwervels behandeld worden. Dit kan verlichting geven van de klachten, of de klachten kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Niet elke fysiotherapeut kan deze klachten behandelen. Alleen fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oor-, kaak- en aangezichtsproblemen. Dit worden orofaciale therapeuten genoemd of fysiotherapeuten met een CRAFTA-opleiding (Cranial Facial Therapy Academy).

Wat kun je doen om oorsuizen te voorkomen?

Voorkom langdurig blootstelling aan lawaai. Gebruik oordoppen wanneer je naar concerten of feesten gaat. En gebruik oorbeschermers als je werkt met veel lawaai om je heen. Daarnaast is het voorkomen van stress erg belangrijk.