Blindedarmontsteking

De blindedarm is een klein wormvormig aanhangsel binnen het darmstelsel. Als dit gedeelte is geïnfecteerd spreken we van blindedarmontsteking.

De blindedarm heet in het latijn de appendix. Als de blindedarm is ontstoken wordt dit blindedarmontsteking of ook wel appendicitis genoemd (-itis betekent in het latijn ontsteking). De blindedarm bevindt zich op het stuk waar de dunne darm over gaat in de dikke darm, rechtsonderin de buik. Appendicitis ontstaat meestal acuut en vaak op kinderleeftijd. Indien onbehandeld kan de aandoening levensbedreigend zijn, in de meeste gevallen wordt er overgegaan tot het chirurgisch verwijderen van de blindedarm.

Oorzaken Blindedarmontsteking

De oorzaak van een blindedarmontsteking kan niet altijd met zekerheid worden gesteld. Vaak is er sprake van (tijdelijke) afsluiting van de dikke darm door bijvoorbeeld een stuk harde ontlasting. Deze ontlasting sluit dan de dikke darm af  waarna een ontsteking achter de afsluiting kan ontstaan. Het gevaar bij een appendicitis/blindedarmonsteking is dat het wormvormigaanhangsel scheurt en de inhoud ervan in de buik terecht komt. De zure sappen uit de darmen kunnen het omringende gezonde weefsel aantasten en zorgen tevens voor groot infectiegevaar.

Symptomen Blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking zijn soms vaag en verergeren met de tijd. Hieronder staan enkele veel voorkomende symptomen van een appendicitis:

  • Buikpijn, met name rechtsonderin de buik
  • Drukpijn, het doet pijn als er op de buik wordt geduwd
  • Misselijkheidsklachten
  • Diarree
  • Onrust en angst
  • Gebogen lopen door de pijn
  • Sterk verminderde eetlust
  • Matige koorts tot 38.5 graden celcius

Diagnose Blindedarmontsteking

Met de klachten van een blindedarmontsteking gaan patiënten vaak eerst naar de huisarts. Deze zal door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek een beeld van het probleem proberen te schetsen. Met name de drukpijn en de loslaatpijn (als na het induwen van de buik de wordt losgelaten ervaart de patiënt heel veel pijn) duiden op een acute appendicitis / blindedarmonsteking. Daarnaast wordt het bloed, ontlasting en urine onderzocht om andere oorzaken uit te sluiten. Bij twijfel kan er laperoscopisch (kijkoperatie) worden gekeken of er sprake is van een blindedarmontsteking.

Behandeling Blindedarmontsteking

De beste en meest gehanteerde behandeling van een blindedarmontsteking is het geheel verwijderen van de blindedarm (appendectomie). Deze operatie is een snelle en veel uitgevoerde procedure waarbij er een kleine incisie in de rechteronderboek wordt gemaakt.

Tegenwoordig gebeurt deze operatie vrijwel louter laperoscopisch, door middel van video-assistentie is er nu geen incisie meer nodig, bekijk hieronder een informatieve video hierover: