Zijn uien gezond?

Ondanks dat je er van gaat huilen tijdens de bereiding ervan, zijn uien onmisbaar geworden in onze keuken. Deze smaakvolle en soms wat scherp smakende groente kunnen een gerecht maken of breken. Wat veel mensen niet weten is dat naast smaakmakende de ui ook gezonde eigenschappen kent.

Wist je bijvoorbeeld dat een ui ook veel vitamine C bevat? Daarnaast bevatten uien veel anti-oxidanten die belangrijk zijn voor het lichaam bij het verwijderen van vrije radicalen. Vrije radicalen komen in het lichaam voor en zijn afvalstoffen die schade kunnen aanbrengen in genetisch materiaal van menselijke cellen. Anti-oxidanten neutraliseren de rol van vrije radicalen en voorkomen dus schade aan deze cellen. Hiermee wordt de kans op kanker stukken kleiner.

Welke gezonde eigenschappen hebben uien?

  • Gunstig effect op hart en vaten
    Uien verkleinen de kans op een hart- en herseninfarct doordat het de kans op de ontwikkeling van bloedklontering verkleint.
  • Gunstig effect op de botdichtheid
    Kleinschalig onderzoek heeft aangetoond dat uien een gunstig effect hebben op de botdichtheid. De botter zijn sterker en de kans op botbreuken is kleiner dankzij het vaak nuttigen van uien.
  • Bindweefsel
    Ook het bindweefsel rondom de botten hebben baat bij het nuttigen van uien. Bindweefsel blijft sterk dankzij stoffen die in uien voorkomen.
  • Gunstig voor het afweersysteem
    In uien kom het zogenaamde Onionin A voor, dit is een sulfur dat het werk van het afweersysteem ondersteunt. Specifiek de macrofagen die indringers van het menselijk lichaam te lijf gaan hebben baat bij de stof dat in uien voorkomt. Uien zijn ook verantwoordelijk voor een kleinere kans op reumatoïde artritis, een onsteking van de gewrichten op basis van de chronische ziekte ‘Reuma’.
  • Het gebit
    Ja, ook het gebit heeft baat bij het dagelijks nuttigen van uien. Waarom? Uien worden wetenschappelijk gezien als een natuurlijk antibioticum. Aangezien gaatjes en tandverderf hoofdzakelijk worden veroorzaakt door bacteriën in de mond hebben deze bacteriën een hekel aan de antibiotische werking van de ui.

Uien bevatten naast vitamine C tevens vitamine B6 en B11. Ook bevatten uien mineralen als ijzer, chroom en kalium. Statistisch gezien gaat het eten van 80 gram ui per dag gepaard met een 40 procent kleinere kans op dikke-darm kanker en 43% kleine kans op eierstokkanker. Uien passen prima in een dieet door de geringe hoeveelheid koolhydraten en vetten.

Polyfenolen

Polywatte?! Het is een moeilijk woord, maar deze specifieke stoffen komen in grote getale voor in uien. Polyfenolen zijn actieve stoffen die oxidaties tegenwerken en kankercellen vernietigen. Dit laatste wil overigens niet zeggen dat uien een medicijn tegen kanker zijn, maar dat het dagelijks nuttigen van uien de kans op de ontwikkeling van kanker en de allereerste stadia van kanker kunnen tegengaan.