Zijn bonen gezond?

Bonen zijn lekker en bovendien erg gezond om te nuttigen. Er zitten veel benodigde voedingsstoffen in die het lichaam gewoon nodig heeft. Bonen zijn een lekkere en gezonde verrijking van een aardappel- of rijstgerecht (denk aan Chili con carne!).

Gezonde vezels

In bonen zitten veel vezels die nodig zijn voor de spijsvertering en de darmperistaltiek (beweging van de darmen, red.). Vezels houden een goede stoelgang en gezonde darmflora in balans. Daarnaast is er een verband gevonden tussen het nuttigen van voldoende vezels en het onder controle houden van het ‘slechte’ cholesterol.

Anti-oxidanten

Ja, ook in bonen zitten van nature veel anti-oxidanten. Er zijn veel verschillende bonen (witte, bruine, groene, sperzie etc.) maar ze hebben één ding gemeen, er zitten altijd antioxidanten in. Deze natuurlijke gezonde stoffen kunnen vrije radicalen onschadelijk maken die kanker kunnen veroorzaken.

Calorieen in bonen?

Er zitten niet veel calorieën in bonen maar de grootste reden dat bonen in een verantwoord dieet passen is doordat zij voor een snel verzadigingsgevoel kunnen zorgen. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door de hoeveelheid vezels in de bonen. Door het snelle verzadigingsgevoel eet je minder van het gerecht en past dit dus prima binnen een dieet.