Acne

Acne is een verzamelnaam van huidaandoeningen waarbij puistjes op de huid zichtbaar zijn, met name op het gezicht en schouders. Acne is ongevaarlijk maar kan wel psychische klachten geven.

Bij acne zijn er puistjes (witte- en rode puntjes, bultjes en irritatie) aanwezig op de oppervlakte van de huid. Acne is vooral aanwezig op het gezicht (met name bij en tussen de wenkbrouwen, neus, voorhoofd), schouders en op de rug. Er is sprake van een overmatige productie van talg door de talgklieren in de huid. In deze opgezette en verstopte talgklieren gaan bacterieën zich nestelen die voor plaatselijke ontstekingen zorgen. Bij deze ontstekingen ontstaan rode bultjes die gevuld zijn met pus (waardoor de witte puntjes).

Acne komt veelal voor rond de pubertijd en verdwijnt meestal vanzelf na de pubertijd. Hormonen en erfelijke factoren spelen hierbij een grote rol. Mensen die erg veel last van acne hebben gehad, hebben vaak op latere leeftijd littekens en onregelmatigheden op de huid.

Oorzaken Acne

Over de mogelijke oorzaken van Acne ontstaat nogal eens discussie. Acne wordt veroorzaakt door een overmatig talkproductie, dit manifesteert zich vaak in de pubertijd.
Er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen het eten van vet voedsel en het ontstaan van acne. Desondanks heeft het voor sommige patiënten zin om vetrijk voedsel te vermijden, alsmede het vermijnden van chocola en zuivelproducten.

Er is bij acne in GEEN geval sprake van een slechte hygiene. Hoewel het schoonhouden van de huid natuurlijk belangrijk is, wil het niet zeggen dat acne hiermee volledig te voorkomen is. Ook is het nooit vastgesteld dat er sprake kan zijn van een vitaminetekort.

Symptomen Acne

De ernst van acne/puistjes verschilt per persoon. De ene persoon heeft een enkel pukkeltje en niet altijd, de andere persoon heeft vrijwel iedere dag last van puistjes en pukkels. De puistjes verschillen in grootte, kleur en plek op de huid. Acne begint bij verstopte talgkliertjes doordat zij teveel talg produceren. Talg is een vettige substantie om de huid soepel te houden en te voorkomen dat deze uitdroogt. De talg doet talgkliertjes verstoppen en hierin kunnen gemakkelijk bacteriën zitten. Deze bacteriën veroorzaken een plaatselijke ontsteking en er onstaat een pussig pukkeltje (wit van kleur).

Diagnose Acne

De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en de anamnese/klachtenpatroon. Acne is een onschuldig en ongevaarlijke aandoening maar kan wel veel psychische problemen met zich meebregen. Er kunnen verschillende therapieën en behandelingen worden opgestart, de één met vaak meer effect dan de ander.

De huisarts zal bepalen wat de ernst is van de acne en of deze erg genoeg is om een bepaald behandelplan op te stellen. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen, dieet en lichttherapie.

Behandeling Acne

De hoofdoorzaak van acne is hormonaal. Maar ook een genetische aanleg lijkt een rol te spelen. Dit alles samen zorgt voor de vaak vette / glimmende huid die mensen met acne hebben. Hoewel niet altijd mogelijk, is het raadzaam om acne en verergering ervan te voorkomen. Hieronder staan enkele tips die wellicht uitkomst kunnen bieden

  • Zorg voor een gematigd hoeveelheid zonlicht voor huid
  • Houdt de huid scjhoon, probeer prikkelende zepen te voorkomen en was bij voorkeur het gezicht niet meer normale zeep
  • Vermijd vetrijke producten, chocola en neem niet teveel zuivelproducten. Hoewel dit niet is bewezen, hebben sommige patiënten hier baat bij
  • Knijp puistjes nooit uit, bacterien onder de nagels kunnen voor nog meer ontstekingen zorgen en uitknijpen kan voor littekens zorgen
  • Neem voldoende antioxidanten als thee en fruit/groentes
  • Ventileer je kamer goed, zuurstofrijke lucht zorgt voor betere oxygenatie van de huidcellen
  • Voldoende sport, het transpireren zorgt ervoor dat het overtollig talg beter wordt afgevoerd.

Heeft bovenstaande niet voldoende effect? Dan is mogelijk een antibioticakuur de oplossing, hoewel vaak van tijdelijke aard. Ook de anticonceptiepil werkt bij vrouwen als acne-onderdrukkend middel.