Tomaten, erg lekker erg gezond

Tomaten. Deze heerlijke groente kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, bakken, in een salade of als tussendoortje. Hoe dan ook, je zit altijd goed want een tomaat is ongelooflijk gezond. Daar zijn verschillende oorzaken voor die we hieronder zullen schetsen

Voedingswaarde tomaten

Een tomaat bevat slechts 20 kilocalorieën, geen vet, weinig koolhydraten en juist wel vezels en proteïnen. Daarnaast zit in een tomaat circa 41% van je aanbevolen hoeveelheid vitamine C (onmisbaar voor het immuunsysteem) en 20% vitamine A (goed voor huid, ogen, groei en weerstand), tevens ijzer en calcium. Er zit ook kalium in tomaten, mocht je een te hoog kaliumgehalte hebben en niet begrijpen waarom dan kan het wellicht komen door het vaak nuttigen van (veel) tomaten of tomaatrijke producten. Over het algemeen zal een gezond persoon niet snel een te hoog kaliumgehalte krijgen door te veel tomaten maar een ouder persoon of nierinsufficiëntie zal er eerder last van hebben.

Tomaat is rijk aan anti-oxidanten

Een groente dat rijk is aan anti-oxidanten is altijd raadzaam om dagelijks te nuttigen, een tomaat is daar een voorbeeld van. Anti-oxidanten maken vrij radicalen onschadelijk. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die in ons lichaam voor komen, in grote hoeveelheden door samenloop van omstandigheden kunnen zorgen voor DNA-schade. Door DNA-schade kan uiteindelijk ongeremde celdeling en kanker ontstaan.

Minder ontstekingsgevoelig door tomaten

Effectief is aangetoond dat tomaten zorgen voor een beter afweersysteem en goed zijn voor bepaalde afweermechanismes in het lichaam. Hierdoor wordt de kans op infecties een stuk kleiner.

Tomaat is goed tegen kanker

Een tomaat bevat een stof lypoceen welke zorgt voor de rode kleur van de tomaat. Lypoceen is bewezen effectief tegen bepaalde typen kanker in het menselijk lichaam. Door het wekelijks nuttigen van tomaten wordt de kans met name op long- en maagkanker aanzienlijk verkleind.

Tomaat goed tegen hart- en vaatziektes

Bepaalde stoffen in tomaten zorgen voor verkleining van de kans op hart- en vaatziektes. Dit is wetenschappelijk bewezen en met name van toepassing op vrouwen.