Vaginale schimmelinfectie

Vaginale klachten is een verzamelnaam voor alle ongewenste klachten aan het vrouwelijke geslacht. 3 op de 4 vrouwen hebben wel eens last van dergelijke klachten.

Vaginale klachten
Het hele gebied rondom de vagina zorgt bij veel vrouwen voor problemen, drie op de vier vrouwen ervaart wel eens klachten als jeuk, pijn, bultjes en abnormale afscheiding. Rondom en in de vagina leven veel bacteriën, voornamelijk melkzuurbacteriën. Deze bacteriën leven in en op het slijmvlies van de vagina en deze zorgen samen voor de natuurlijke bescherming van het geslachtsdeel. De bacteriën zorgen voor een vrij zure omgeving waardoor andere bacterieen niet goed kunnen gedijen. De melkzuurbacteriën kunnen door bepaalde schimmels of bijvoorbeeld douchegels worden weggedreven. Hierdoor wordt het zure milieu opgeheven en wordt het gebied makkelijker leefbaar voor andere bacteriën en schimmels.

Schimmelinfectie (candida)
De meest voorkomende vaginale aandoening is een schimmelinfectie, ruim zestig procent van de vrouwen heeft hier wel eens last van. De schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de schimmel Candida en is onschuldig. Daarentegen zorgt de schimmel voor vervelende klachten als jeuk, nare geur en viezige afscheiding. Candida is een schimmel dat normaliter voorkomt in de vagina maar door bepaalde factoren soms te ver doorgroeit. Vaak is dit te wijten aan een disbalans tussen de aanwezigheid van de schimmels en bacterieen in en rondom de vagina. Enkele factoren die hier een invloed op kunnen hebben zijn:

 • De vagina te grondig schoonmaken met zeep zorgt voor een verstoring van het normale zure milieu van de vagina
 • Antibiotica kan ervoor zorgen dat de bacterieen rondom de vagina verdwijnen waardoor de schimmels vrij spel krijgen
 • Verminderde weerstand
 • Hormonale schommelingen en stress

Veel gezonde vrouwen hebben regelmatig last van een schimmelinfectie, de één meer dan een ander en is op zichzelf geen ziektebeeld. De verstoring tussen de bacterieen en schimmels rondom de vagina herstelt meestal vanzelf en de schimmelinfectie zal daarmee verdwijnen. Klachten kunnen soms 2-3 weken bestaan.

Oorzaken Vaginale schimmelinfectie

De oorzaak van een vaginale schimmelinfectie is vrijwel nooit een slechte hygiene van de patiënt. Er is juist vaak sprake van het te frequent wassen van de vagina met middelen die het zure milieu van de vulva ‘om zeep helpen’. Hierdoor krijgen andere bacteriën en schimmels vrij spel. Er zijn meer factoren die meespelen:

 • Uitblijven van de menstruatie
  De menstruatie is een natuurlijk proces dat het lichaam reinigt van binnenuit. Als de menstruatie uitblijft (bijvoorbeeld bij het doorslikken van de pil) wordt het milieu niet meer gereinigd.
 • Antibiotica
  Zoals bekend is antibiotica een medicijnengroep dat bacteriën uit kan schakelen. Ze hebben ook invloed op de gezonde bacteriën in en rondom de vagina. Als deze bacteriën wegvallen krijgen schimmels vrij spel, waaronder de Candida schimmel.

 • Verminderde conditie
  Een verminderde weerstand heeft ook zijn effect op het milieu rondom de vagina.

 • Hormonale schommelingen
  De groei van schimmels wordt bevordert door hormonale schommelingen.
 • Ziektes
  Bepaalde ziektes hebben invloed op de ontwikkeling van schimmelinfectes. Diabetes is zo’n ziekte die dat effect kan hebben.

Symptomen Vaginale schimmelinfectie

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

 • Jeuk
 • Viezige afscheiding
 • Vieze geur
 • Bulten en uitslag
 • Irritatie
 • Pijn

Diagnose Vaginale schimmelinfectie

Door middel van een inwendige kweek kan o.a. de zuurgraad van de vagina bepaald worden. Daarnaast kan er worden gekeken op de aanwezigheid van vreemde en ongewenste bacteriën en schimmels. Ook de hoeveelheid ‘normale en gewenste’ bacteriën en schimmels wordt daarbij bekeken. Ook lichamelijk onderzoek en een uitgebreide anamnese is van belang bij de diagnose van een vaginale schimmelinfectie. Het is een infectie die bij veel vrouwen voor komt en makkelijk te diagnosticeren en behandelen is.

Behandeling Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is vaak vrij eenvoudig te behandelen met medicijnen. Miconazol bevat een actief ingrediënt tegen ongewenste schimmels. Bij een candida schimmelinfectie kan er een miconazolcreme/zalf of inwendige canule worden voorgeschreven. Vaak is het eenmalig inbrengen van een capsule al genoeg om de vaginale schimmelinfectie te laten verdwijnen.