Staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor je je zicht verliest en minder scherp kan zien. Het beeld dat je nog kan zien wordt wazig en troebel omdat er minder lichtinval in onze ooglens binnenvalt. Doordat dit een verkeerd signaal doorgeeft aan onze hersenen, krijgen we de indruk dat we bijziend of verziend aan het worden zijn.

Iedereen krijgt deze ouderdomsziekte maar niet iedereen heeft er even hard last van. Deze ouderdomsziekte komt wel meer vroeger voor bij vrouwen dan mannen.

Oorzaken Staar

Ouderdom
Staar of cataract komt meestal voor bij oudere mensen en is een typische ouderdomsziekte. Het is één van de grootste oorzaken van slechtziendheid na 55 jaar en bijna iedereen krijgt er mee te maken. De ene mens heeft er meer last van dan de andere. Het ziekteproces kan zich rond de leeftijd van 40 manifesteren met het gevoel dat je soms wel slecht begint te zien. De meeste mensen hebben het meeste er last van na hun 55 ste levensjaar. Sommigen hebben zelf na hun 75 jaar nog steeds geen problemen met slechter zien. Maar ongeveer 70 procent van de 70 jarigen hebben last van cataract. De eiwitten in het oog klonteren als het ware vast op de lens bij het verouderen en dit geeft cataract.

Aangeboren afwijking of erfelijkheid
Deze komt heel zelden voor, maar kinderen kunnen bij geboorte staar krijgen of in hun jeugd. Hier spreekt men eigenlijk van een erfelijkheidsfactor en wordt doorgegeven van ouder op kind. Deze afwijking komt maar bij 1 op de 10.000 baby’s voor.

Verworven staar door ziekte of andere oorzaken

  • Bij langdurig medicijngebruik kan staar optreden. Meestal bij het veelvuldig gebruik van ontstekingsremmers.
  • Door alcohol of roken
  • Bij zwangerschap kan deze ziekte ook optreden. Deze is wel van voorbijgaande aard.
  • Bij te veel blootstelling aan UV-stralen zoals vb. de zonnebank
  • Mensen met diabetes hebben dubbel zoveel keer kans op staar in een vroeger stadium dan gezonde mensen
  • Mensen die gekwetst zijn geraakt aan het oog of die een ongeval hebben gehad kunnen ook deze ziekte krijgen.

Symptomen Staar

De volgende symptomen kunnen er op wijze dat je aan staar lijdt:

  • Als je begint troebel te zien. Dit hangt ook af van de plaats op de ooglens waar de staar begint.
  • Als je last krijgt van schitteringen of fel licht.
  • Als je dubbel begint te zien.
  • Je hebt opeens veel sterkere brilglazen nodig omdat je zicht fel achteruit gaat.
  • Je begint de kleuren bleker te zien of ze worden grauwer.
  • Nachtblindheid kan ook één van eerste symptomen van cataract. Echter, hebben heel veel vrouwen hebben last van nachtblindheid, ook als zij geen staar hebben.
  • Het gevoel hebben dat je bril niet proper is en daardoor vlekken of vervormingen aan voorwerpen beginnen te zien.

Diagnose Staar

Om de juiste diagnose te kunnen stellen kan je het beste een afspraak bij de oogarts boeken. Deze arts onderzoekt door middel van een speciale lamp (een spleetlamp) waardoor een klein streepje licht kan. Zo kan de arts nagaan of er eventueel al sprake is van staar. De arts ziet of de ooglens troebel is en kan zo de diagnose stellen. Aangezien deze ziekte ook zo veel voorkomt, is de diagnose gemakkelijk gesteld.

Behandeling Staar

Staar kan je eigenlijk niet echt tegen gaan. Omdat het een ouderdomsziekte is waar iedereen op de één of andere manier mee te maken zal hebben. Wel kan gezond eten en veel beweging dit nog wel even tegenhouden maar vermijden kan helaas niet.
Je hoeft niet onmiddellijk een behandeling te ondergaan als je nog goed kan zien. Meestal kan een sterkere bril nog even helpen. Naarmate je zicht slechter wordt is er maar één behandeling die kan helpen en dat is door middel van een kleine operatie.
De staaroperatie is een operatie die ontzettend veel wordt uitgevoerd omdat deze ziekte zo veelvuldig voorkomt.
Bij de operatie wordt je ooglens vervangen door een kunstlens. Met deze lens kan je gezichtsvermogen volledig herstellen en kan je opnieuw alles helder en klaar zien.

Complicaties bij de operatie
Aangezien de operatie één van de meest uitgevoerde operaties is, zijn de complicaties haast nihil. Er kan altijd een kleine bloeding, infectie of ander probleem optreden maar deze zijn vrij goed te behandelen.

Nabehandeling van Staar
Na de operatie moet je nog wat oppassen met in je ogen te wrijven. Ook zal je ’s nachts met een maskertje op je ogen moeten slapen om ineens te fel licht te vermijden. Voor de rest is deze operatie niet zo erg pijnlijk en het herstel gebeurt heel snel.