Winterdepressie

Winterdepressie wordt ook wel seizoensgebonden depressie genoemd. In de winter hebben meer mensen de neiging om depressief te worden. Somber voelen, prikkelbaar en vermoeidheid zijn enkele kenmerken. De oorzaak is nog niet helemaal bekend. Er zijn wel verschillende behandelingen bij een winterdepressie.

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie komt zoals de naam al zegt voor in de winter. Depressie wil zeggen een stemmingsstoornis en zware neerslachtigheid. Vaak is een winterdepressie niet een echte depressie, maar mensen voelen zich vaak wat neerslachtiger. Daarom wordt het ook wel winterdip of winterblues genoemd. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Het sombere gevoel gaat vanzelf weer over als het voorjaar wordt. Waardoor veel mensen de winterdip als normaal ervaren en er weinig mee doen.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?

De echte oorzaak is nog steeds niet bekend. Het is wel bekend dat twee hormonen serotonine en melatonine invloed hebben op de winterdepressie. Daglicht bepaalt voor een groot gedeelte de aanmaak en werking van deze twee hormonen. Serotonine wordt aangemaakt tijdens daglicht. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine zorgt voor een vrolijke stemming, energie en levenslust. Als het serotonine gehalte laag is kan een depressie ontstaan.

Melatonine is het slaaphormoon. Deze wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Bij mensen met een winterdepressie wordt dit hormoon vaak al overdag aangemaakt. Melatonine en serotonine hebben ook invloed op elkaar. Wat positief kan werken, maar juist door gebrek aan daglicht werken ze alles tegen.

Maar waarom de ene persoon hier last van heeft en de ander niet, is onbekend. Er zijn onderzoeken die aantonen dat lichtgevoeligheid van de ogen invloed heeft. Mensen met een winterdip hebben vaker een verminderde lichtgevoeligheid in de ogen. Hierdoor krijgen de hersenen minder lichtsignalen door.

Wat zijn de kenmerken van een winterdepressie?

Er zijn veel verschillende kenmerken. Het belangrijkste hierbij is dat de kenmerken in de winter aanwezig. In het voorjaar verdwijnen deze weer. Kinderen hebben zelden tot nooit last van een winterdepressie. De volgende symptomen kunnen aanwezig zijn bij een winterdip of depressie.

  • Nergens van kunnen genieten
  • Voortdurend moe zijn
  • Energieverlies
  • Slecht slapen (teveel of te weinig)
  • Weinig eetlust
  • Teveel eten
  • Prikkelbaarder
  • Nervositeit
  • Huilerigheid
  • Slechte concentratie
  • Geen zin om dingen af te spreken
  • Spierzwakte/ spierpijn
  • Buikpijn

Wat is de behandeling bij een winterdepressie?

Een winterdepressie is op verschillende manieren te behandelen. Een huisarts helpt bij de behandeling van een winterdip of winterdepressie. Vaak wordt als eerste lichttherapie aangeraden.

De verminderde hoeveelheid daglicht is een grote oorzaak voor winterdepressie. Door middel van lichttherapie kan dit worden verhoogd. Lichttherapie werkt doormiddel van een lamp. Via de ogen wordt dan een signaal van daglicht doorgegeven aan de hersenen.

Een huisarts kan ook antidepressiva voorschrijven. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het sombere gevoel wordt verminderd. Door de vele bijwerkingen en kans op verslaving wordt dit zo min mogelijk gedaan.

Lees ook de tips om van een winterdepressie af te komen.