7 tips bij een winterdip

Je wordt wakker en hebt geen zin om je bed uit te komen. Je hoort de wind langs het huis gieren en de regen tegen het raam slaan. Hierdoor heb je nog minder zin om je lekkere warme bed uit te komen. Je sleept je naar je werk en afspraken. Maar liever ga je de deur niet uit. Iedereen kent deze dagen wel. Je verlangt naar het voorjaar, de zon op je gezicht en de energie om dingen te doen. Wat kun je doen tegen deze depressieve gevoelens?

Winterdepressie, winterdip of winterblues

Deze klachten worden vaak een winterdepressie genoemd. Een depressie klinkt alleen wat heftig. Vaak wordt het dan ook een winterdip genoemd, of een winterblues. De sombere gevoelens gaan vanzelf weg wanneer het voorjaar wordt. Ook zijn de gevoelens minder bij een mooie winterdag met veel zonlicht. Maar het betekent niet dat je deze gevoelens maar moet accepteren. Het is veel fijner als je je ook goed voelt in de winter.

Gelukshormoon nodig bij winterdepressie

Twee hormonen zijn belangrijk voor het ontstaan van een winterdip. Het gaat hierbij om het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Deze hormonen worden onder andere beïnvloed door daglicht. Vandaar dat er ook geen zomerdepressie bestaat. Die koude gure winterdagen zorgen ervoor dat we ons minder blij voelen.

7 tips bij een winterdepressie

  • Ga naar buiten.
    Probeer zoveel mogelijk zonlicht op je huid te laten komen. Ook al is het bewolkt er is toch voldoende zonlicht.
  • Schaf een lichttherapie lamp aan.
    Deze zijn op veel plekken te koop zowel via internet als bij de apotheek. Deze lamp zorgt ervoor (als je ervoor gaat zitten) dat je hersenen meer daglicht prikkels krijgen.
  • Sta op tijd op (voor 8 uur), ook al heb je geen zin om op te staan.
    Het dag-nachtritme is belangrijk om een winterdepressie tegen te gaan. Je biologische klok blijft daardoor ook beter werken.
  • Sla je ontbijt niet over.
    Ook al heb je geen zin om te eten, het ontbijt is belangrijk. Het zet je spijsvertering aan het werk. Met een actieve spijsvertering verminder je het vermoeide gevoel.
  • Eet gezond en pak eventueel extra vitamine voor de energie.
    Een gezond lichaam heeft een positief effect op je gemoedstoestand.
  • Blijf bewegen.
    Sport en bewegen zorgen ervoor dat serotonine wordt aangemaakt. Serotonine is belangrijk tegen sombere gevoelens.
  • Drink minder alcohol.
    Alcohol remt juist weer de serotonine.

Kom je er zelf niet uit? Neem dat contact op met de huisarts. Die kan je klachten onderzoeken, advies geven of een behandeling starten.

Vorig bericht
Huisartsen met meer tijd besparen zorgkosten
Volgend bericht
Maag- en darmklachten tijdens het sporten

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.