Huisartsen met meer tijd besparen zorgkosten

Huisartsen die meer tijd krijgen voor het onderzoeken of behandelen van patiënten, verwijzen patiënten 20 procent minder vaak onnodig door naar het ziekenhuis. Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten van een lopend experiment van zorgverzekeraar VGZ.

In het experiment dat bij 28 huisartsenpraktijken gehouden wordt, worden consulten van 5, 15 of 30 minuten aangeboden. De normale tijd van een consult is 10 of 20 minuten. Uit het experiment blijkt dat het aantal kortere consulten toeneemt, terwijl de langere visites afnemen. Hierdoor is er meer tijd voor patiënten die dat nodig hebben. Ook het aantal aanvragen dat huisartsen doen bij laboratoria daalt met bijna 9 procent.

Wanneer huisartsen meer tijd tot hun beschikking hebben, kunnen ze patiënten waarbij dat nodig is eerder geruststellen. Een doorverwijzing is dan soms niet nodig. Volgens Ab Klink, bestuurslid bij VGZ, moet de zorg op de juiste plek plaatsvinden. Volgens hem hoeft veel zorg niet in een ziekenhuis – waar de kosten veel hoger zijn – plaats te vinden.

Het experiment toont aan dat het mogelijk is betere zorg voor de patiënt te leveren en dit betaalbaar te houden. Het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate de zorgkosten bespaard worden omdat de resultaten van de aanpak per huisartsenpraktijk verschillen. Er wordt vervolgonderzoek gedaan om dit in kaart te brengen.

VGZ denkt er over na de werkwijze in de toekomst uit te breiden naar meer huisartsenposten.

 

 

Vorig bericht
Rode wijn lokt migraineaanvallen uit
Volgend bericht
7 tips bij een winterdip

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.