Meer inzet op preventie van dementie

Volgens wetenschappers doet het ministerie te weinig voor preventie maatregelen bij dementie. Tientallen wetenschappers hebben middels een ingezonden brief in het NRC een oproep aan het kabinet gedaan. Hiermee willen ze het kabinet duidelijk maken dat preventie belangrijk is voor de toekomst. Hierdoor zou het aantal patiënten met dementie behoorlijk kunnen dalen.

De ingezonden brief is ondertekend door tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen. Ze hopen op deze manier dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meer aandacht krijgt voor dit onderwerp. Er is op het moment een nationaal Deltaplan Dementie, maar hier wordt volgens de deskundigen te weinig aandacht besteed aan preventie.

Dementie de duurste ziekte

Volgens de deskundigen is dementie de duurste ziekte van Nederland. Jaarlijks wordt er meer dan negen miljard begroot voor mensen met dementie. Wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste jaren laten zien dat 30-40% van de diagnoses kunnen worden toegeschreven aan risicofactoren die we kunnen beïnvloeden. Alzheimer is hier de bekendste diagnose van.

Deskundigen wereldwijd denken dat preventiemaatregelen in 12 jaar tot 20% minder patiënten leidt. Voor Nederland gaat het dan om 5000 minder nieuwe patiënten per jaar. Buiten dat veel minder mensen dementie krijgen, bespaart het ook nog eens 2 miljard euro.

Risicofactoren bij dementie

Verminderde lichaamsbeweging, ongezonde voeding, te hoge bloeddruk, roken, onderwijs, onvoldoende slaap en eenzaamheid zijn risicofactoren voor het krijgen van dementie. Dit zijn risicofactoren die iedereen kan beïnvloeden. Bewegen en gezonde voeding is belangrijk. Dit stimuleert de hersenen op een positieve manier. Ook onderwijs en sociaal actief blijven is belangrijk voor de hersenontwikkeling.

Het is bij veel mensen onbekend dat deze factoren leiden tot een verhoogd risico op dementie. Het ministerie moet hier meer aandacht aan geven zeggen de auteurs.

Aantal mensen met dementie in Nederland stijgt

Door de vergrijzing is het aantal mensen met dementie vervijfvoudigd. Alzheimer Nederland geeft aan dat op het moment 280.000 Nederlanders leiden aan dementie. Hier komen elk uur vijf patiënten bij. De verwachting is dat dit enorm stijgt. De komende 25 jaar zal het verdubbelen, tot meer dan een half miljoen mensen in 2040. Volgens de auteurs is het enorm belangrijk om nu aan preventie te werken.

Vorig bericht
Hoe zinvol is overstappen naar een andere zorgverzekering?
Volgend bericht
Palmolie verbannen of toch niet?

Ook interessant