Cholesterol goed of slecht?

Over cholesterol wordt veel gezegd, vooral dat het slecht is. Maar cholesterol is noodzakelijk voor het lichaam. Zonder cholesterol kan het lichaam niet functioneren. Een te hoog cholesterol vergroot alleen het risico op hart- en vaatziekte.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam zit. Deze stof bestaat uit kleine bolletjes. Om het vetbolletje zit een eiwitlaagje. Hierdoor kan het bolletje door het lichaam vervoerd worden via de bloedvaten. Cholesterol wordt vooral aangemaakt in de lever. Daarnaast heeft voedsel een kleine bijdrage aan de hoeveelheid cholesterol. De lever maakt in een gezonde situatie precies genoeg cholesterol aan om het lichaam optimaal te laten werken.

Heb je cholesterol nodig?

Ja, cholesterol is noodzakelijk. De vetachtige stof zijn de bouwstenen voor de cellen, hormonen en de aanmaak van gal.

Welke soorten cholesterol zijn er?

Er zijn twee soorten cholesterol; LDL en HDL cholesterol. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenoemde slechte en goede cholesterol. De LDL wordt ook wel de slechte cholesterol genoemd en de HDL de goede cholesterol.

We spreken van slecht cholesterol, omdat bij een te veel van LDL cholesterol de kans vergroot op een vernauwing van de slagaders. Dit komt, omdat de LDL cholesterol deeltjes ophopen in de slagaders, wat voor een blokkade zorgt.

De goede cholesterol HDL beschermt juist tegen hart- en vaatziekten. De HDL deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol door de lever wordt afgebroken.

Wanneer heb je en hoog cholesterol?

Een cholesterolwaarde boven de 5,0 mmol/l, wil zeggen dat het cholesterol te hoog is. Daarnaast speelt de hoogte van het LDL cholesterol een belangrijke rol.

De LDL waarde moet lager dan 3,0 mmol/l zijn.

Deze waardes worden door middel van een bloedonderzoek vastgesteld.

Wat zijn de gevolgen van een hoog cholesterol?

Een verhoogd cholesterol zorgt voor het ontstaan van slagaderverkalking. Hierdoor worden de slagaders steeds smaller. Er ontstaan beschadigde plekken in de wanden van de slagaders. Op deze plekken kunnen vetachtige stoffen zoals cholesterol blijven vastzitten. Hierdoor ontstaat een zogenoemde “plaque”. Dit kun je zien als een drempel in je bloedvat. Door deze vernauwing kan er minder bloed stromen. Bloed is noodzakelijk om voldoende zuurstof in het lichaam te krijgen.

Helaas merk je niets van een hoog cholesterol. Daarom is het advies om geregeld het cholesterol te laten opmeten.

Wat kun je zelf doen om het cholesterol te verlagen?

  • Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterol verlagen.
  • Vooral gezond eten (minder verzadigd vet)
  • Afvallen bij overgewicht (vooral buikvet draagt bij aan een hoge cholesterolwaarde)
  • Blijf in beweging (minimaal 2,5 uur in de week)
  • Stoppen met roken

Dus cholesterol is essentieel, alleen in onze huidige maatschappij is helaas het slechte cholesterol een groot probleem. Door een inactieve leefstijl met veel bewerkt voedsel wordt dit probleem alleen maar groter.

Vorig bericht
Bloedarmoede: snel moe en duizelig
Volgend bericht
Gezond slapen, wat is dat?

Ook interessant