Palmolie verbannen of toch niet?

De laatste jaren is er veel geschreven over de negatieve gevolgen van palmolie in voeding en cosmetica. Het maken van palmolie zorgt voor veel illegale ontbossing, landroof en aantasting van diersoorten en dan vooral de Orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Steeds meer mensen zijn daarom tegen het gebruik van palmolie.

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie die van de vruchten van de oliepalm komt. Het is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie bevat hoge percentage verzadigde vetten en antioxidanten.

Waar wordt palmolie voor gebruikt?

Palmolie zit in meer dan de helft van de levensmiddelen producten die we gebruiken. Maar ook in verzorgingsproducten zit vaak palmolie. Het is goedkoop, geurloos, en neutraal van smaak. Daarnaast is het ideaal voor de industrie om palmolie te verwerken.

Hoe gezond is palmolie?

Voor je gezondheid heb je geen palmolie nodig. Andere plantaardige oliën zoals olijfolie of kokosolie zijn veel gezonder. Een olie is altijd een vet, waar je dus niet teveel van moet nemen. Maar vet hebben we wel nodig voor ons lichaam. Palmolie bevat alleen veel meer verzadigde vetzuren dan andere plantaardige oliën. De andere oliën bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren, deze zijn beter voor ons lichaam.

Palmolie verbannen?

Palmolie verbannen is dan dus het beste? Minder ontbossing, de Orang-oetan krijgt zijn leefgebied weer terug en andere oliën zijn gezonder. We hebben het nergens voor nodig. Dit klopt, we hebben het niet nodig. Maar om palmolie te vervangen door een andere olie zal er nog veel meer ontbossing nodig zijn.

Het maken van palmolie is erg efficiënt. De oliepalm heeft weinig water nodig, groeit snel, heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig en geeft veel olie per vierkante meter.

De vraag naar plantaardige olie wereldwijd groeit. Het is daarom niet haalbaar om palmolie te verbannen. Dit zou een veel grotere milieu impact hebben.

Wat moeten we dan met palmolie?

Een deel van de palmolie wordt al duurzaam verbouwd. Wat wil zeggen dat het maken van palmolie verbeterd voor het milieu.

Na 25 jaar geeft een oliepalm geen olie meer. Vaak wordt de grond dan niet meer hergebruikt, maar weer een ander bos gekapt. Dit is niet nodig. De grond is goed te hergebruiken. Door dit op de juiste manier te doen, wordt de productie daarna nog groter. Ook het gebruikmaken van gemengde landbouwactiviteiten kan de productie bevorderen. Hierdoor raakt de grond niet uitgeput door altijd hetzelfde te verbouwen.

Steeds meer plantages gaan over op duurzame verbouwing. Hiervoor is ook een keurmerk waaraan je kunt zien of producten duurzame palmolie bevatten. Dit is het RSPO-keurmerk. Op de website van het wereld natuurfonds staat een scorekaart over producten en supermarktketens. Hier kun je zien welke merken er goed bezig zijn.

Wat kun je zelf doen om minder palmolie te gebruiken?

Als iedereen minder palmolie gaat gebruiken zal de vraag dalen en de productie afnemen. Zoals gezegd is het bijna onmogelijk om geen palmolie te gebruiken. Maar je kunt het gebruik wel verminderen. Palmolie zit vooral in voorverpakte levensmiddelen, maar ook in chocolade, pindakaas, shampoo, crèmes etc.

Lees de ingrediëntenlijst goed. Hierin moet palmolie vermeldt staan. Om minder palmolie te eten kun je het beste zo puur en onbewerkt mogelijk eten. Koek, snoep en voorverpakte producten laten staan.

Voor cosmetica zijn er verschillende natuurlijke cosmetica producten. Het is even een zoektocht, maar er komen steeds meer merken die voor natuurlijk gaan.

Conclusie

Het is lastig, maar wel mogelijk om zelf palmolie te verbannen. Wereldwijd is dit niet mogelijk. Het verbannen van palmolie is op dit moment niet de oplossing. Andere grondstoffen geven een grotere milieu impact. Maar het is wel mogelijk om de productie van palmolie te verduurzamen. Hierdoor wordt de milieu impact veel kleiner en blijven de dieren bestaan. Palmolie is dus niet goed of fout, maar het ligt in de nuance.

Vorig bericht
Meer inzet op preventie van dementie
Volgend bericht
Gezondheidscertificaat

Ook interessant