Hoe zinvol is overstappen naar een andere zorgverzekering?

Het is weer het einde van het jaar. De tijd dat het mogelijk is om van zorgverzekering te wisselen. De tarieven en veranderingen zijn ondertussen bekend. Het kiezen van een zorgverzekering wordt er niet makkelijker op gemaakt. In Nederland zijn er 45 zorgverzekeraars. Deze 45 zijn onderverdeeld in 11 grotere concerns. Deze concerns kunnen dus verschillende zorgverzekeringen aanbieden.

Dan heeft elke zorgverzekering vaak al de keuze uit twee of drie basisverzekeringen. Naast deze basisverzekeringen hebben de zorgverzekeraars ook nog keuze uit meerdere aanvullende zorgverzekeringen. Naast deze aanvullende zorgverzekeringen hebben sommige verzekeraars ook nog de keuze om daar apart een tandartsverzekering bij te kiezen. Het wordt hierdoor niet makkelijker of eenvoudiger. Dit houdt veel mensen tegen om over te stappen.

Wat is een basis zorgverzekering?

De basisverzekering is door de overheid bepaald. Hier kunnen zorgverzekeraars niets aan veranderen. Onder basiszorg valt ziekenhuiszorg, huisartszorg, verpleging, kraamzorg, zorg in het buitenland en veel medicatie.n

Maar let op, hier zitten wel wat problemen. Voor kraamzorg geldt bijvoorbeeld een eigen bijdrage. En zorgverzekeraars zeggen vaak dat fysiotherapie ook onder de basisverzekering valt. Maar dit is maar in een paar gevallen. Ook kan er bij zorg in het buitenland sprake zijn van bijkomende kosten.

De keuze die mensen hebben tussen de verschillende basisverzekeringen gaat vaak om de service en vergoeding bij zorg zonder contracten. Bij de goedkopere basisverzekeringen moet je vaak alles zelf online regelen. Bij de duurdere krijg je hier meer service. Elke zorgverzekering sluit contracten af met alle medische zorg. Dit is zorg van ziekenhuiszorg, fysiotherapie tot logopedie. Wanneer een zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekering wordt vaak niet alles vergoed.

De verschillende basisverzekeringen geven hier verschillende vergoedingen voor. De goedkopere basisverzekering vergoedt vaak maar 70/80%. De duurdere vergoed vaak 100%. Het is dus aan te raden om uit te zoeken of jouw zorgverlener een contract heeft met een zorgverzekering. Ziekenhuizen hebben bijna altijd met iedereen een contract. Maar andere zorgverleners hebben dit niet altijd. Dus vraag na aan de fysiotherapeut, diëtiste, podotherapeut etc. of deze een contract heeft met de zorgverzekering van jouw keuze.

Ook heb je nog de keuze wat het eigen risico moet worden. Wettelijk is dit minstens 385 euro. Dit geldt voor zorg uit de basisverzekering. Je mag het eigen risico verhogen tot 885 euro. Wanneer je kiest voor een hoger eigen risico betaal je minder premie per maand, maar zal je bij het gebruik maken van zorg eerst het eigen risico moeten betalen voordat je kosten vergoed gaan worden.

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

De invulling van een aanvullende zorgverzekering mag een zorgverzekeraar zelf bepalen. Deze aanvullende zorgverzekering wordt ook vaak aanvullend pakket genoemd.

In een aanvullend pakket zit bijvoorbeeld fysiotherapie, anticonceptie, steunzolen, brillen, alternatieve zorg, hulpmiddelen en vergoeding wat de basiszorg niet vergoed. Hoeveel een aanvullend pakket vergoed, is afhankelijk van zorgverzekering en pakketkeuze. Een aanvullend pakket kan tot wel 80 punten hebben waar extra vergoeding voor is. Dit maakt het uitzoeken ook niet makkelijker.

Hoe kun je het beste een zorgverzekering kiezen?

Het beste kun je bepalen van welke zorg je gebruik maakt en hoeveel je ervan gebruik maakt. Een aanvullend pakket is al snel 15 tot 50 euro in de maand extra. Dat is op jaarbasis 180-600 euro extra. Als je weinig tot geen gebruik maakt van extra zorg, is dit niet zinvol. Ook als je maar bijvoorbeeld een of tweemaal per jaar naar de fysiotherapeut gaat, is het goedkoper deze twee behandelingen zelf te betalen dan een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten.

Je weet natuurlijk nooit precies van welke zorg je gebruik gaat maken. Een ongeluk is zo gebeurd. Maar voor veel mensen is het wel duidelijk of ze gebruik maken van steunzolen, fysiotherapie of bijvoorbeeld een bril. Kijk wel risico je wilt lopen.

Vraag eventueel hulp bij het uitzoeken. Dit kan je huidige zorgverlener zijn, maar ook mensen in je omgeving. Het is de moeite waard, het kan tientallen tot honderden euro’s verschil maken.

Is overstappen naar een andere zorgverzekering zinvol?

Dit is dus afhankelijk van je situatie. Maar vaak is overstappen zinvol. Veel mensen blijven jaren bij dezelfde zorgverzekering, omdat het altijd goed gaat. Of ze denken dat ze niet kunnen overstappen, omdat ze bijvoorbeeld chronisch ziek zijn. Maar dit is niet waar, iedereen kan tegenwoordig overstappen.

Het is eenmalig wat werk om het uit te zoeken, maar er zijn verschillende websites die hierin hulp bieden.

Vorig bericht
Online oefenprogramma helpt bij duizeligheid
Volgend bericht
Meer inzet op preventie van dementie

Ook interessant