Zelf hartfilmpjes maken met je telefoon

Het klinkt als toekomstmuziek, maar er is al meer mogelijk dan je misschien denkt. Want zorg is duur en zorgverleners zijn daarom hard op zoek naar manieren om de zorg efficiënter te maken. eHealth lijkt nog in de kinderschoenen te staan, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo wordt zorg op afstand via de smartphone steeds beter. Het meten van je hartslag, bloedsuiker, bloeddruk en hartfilmpjes maken zijn momenteel al mogelijk.

Mogelijkheden van eHealth

Op het moment zijn de ontwikkelingen in volle gang. Er zijn al apparaten om de bloedsuiker (glucose) en bloeddruk te meten via je smartphone. Zo kun je, je eigen gezondheid in de gaten houden. Maar er komen ook steeds meer hulpmiddelen om medische gegevens te meten. De telefoon slaat de gegevens op. Hierna kunnen ze verstuurd worden naar je specialist. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het maken van hartfilmpjes. Samsung en Apple bieden mogelijkheden om hartfilmpjes (ECG’s) te maken met hun smart watches. De gegevens kunnen dan via de telefoon of smart watch naar de specialist gestuurd worden die de uitslagen bekijkt.

Ook zijn er apps om en vlekje te laten beoordelen op huidkanker. De app SkinVision doet dit door foto’s van je moedervlekken te analyseren en de groei ervan bij te houden. Dermatologen werken actief mee aan het beoordelen van de moedervlekken op risico’s.

Verzekeraars en eHealth

Door de hoge zorgkosten zijn verzekeraars erg gemotiveerd om te investeren in eHealth mogelijkheden. Ze ondersteunen dit daar waar het mogelijk is of maken zelf apps om de gezondheid bij te houden.

Ook contact met zorgverleners zoals, bijvoorbeeld fysiotherapeuten en diëtisten valt binnen de mogelijkheden. Hier zijn veel verzekeraars mee aan het experimenteren.

eHealth is heel handig

eHealth heeft veel voordelen. Gewoon eenvoudig vanaf je bank gegevens delen met de specialist. Geen lange wachttijden in de wachtkamer, geen vrije uren opnemen vanaf je werk. Maar op je eigen gewenst moment de gegevens versturen. Heel handig, en het zorgt ook nog voor minder zorgkosten.

Komende jaren zullen de ontwikkelingen op het gebied van eHealth snel gaan.

Vorig bericht
Kunstmatig evenwichtsorgaan in de toekomst beschikbaar
Volgend bericht
Kinderartsen voor euthanasie bij ondraaglijk lijdende kinderen

Ook interessant