Online oefenprogramma helpt bij duizeligheid

Amsterdam UMC heeft een online oefenprogramma ontwikkeld voor de behandeling van chronische duizeligheid. Deze Vertigo Training blijkt een effectieve behandeling. De huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt heeft hier onderzoek naar gedaan.

In een huisartsenpraktijk is duizeligheid de meest voorkomende klacht. Van Vugt heeft voor zijn onderzoek 300 patiënten met duizeligheid onderzocht. De resultaten zijn afgelopen week gepubliceerd op het onderzoekplatform BMJ.

Wat is Vertigo Training?

Vertigo Training is een online oefenprogramma. Het is ontwikkeld voor behandeling bij chronische duizeligheid. Amsterdam UMC en University of Southampton hebben Vertigo Training ontwikkeld. Vertigo Training is een training van zes weken. Hierin wordt het evenwichtsorgaan getraind. De oefeningen worden tijdens deze zes weken steeds moeilijker. Dit zorgt ervoor dat het evenwichtsorgaan steeds wordt uitgedaagd.

Het oefenprogramma bestaat uit tweemaal daags eenvoudige hoofd- en nekoefeningen. De zwaarte van het programma wordt automatisch aangepast op basis van de duizeligheidsklachten. Ook krijg je uitleg en advies over duizeligheid.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een licht gevoel in het hoofd. Het wordt vaak ervaren alsof de wereld om je heen draait. Er zijn verschillende soorten duizeligheid. De positieduizeligheid of ook wel draaiduizeligheid kun je behandelen door de Vertigo Training.

Vooral ouderen hebben last van duizeligheid. Uit gegevens van de huisartsen blijkt dat één op de tien 65-plussers, minimaal een keer per jaar de huisarts bezoekt met duizeligheid. De grootste oorzaak voor deze duizeligheid is beschadiging van het evenwichtsorgaan.

Helpt oefenen bij beschadiging van het evenwichtsorgaan?

Ja, uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat oefenen helpt bij het herstel. Het maakt hierbij niets uit wat de reden is van de schade aan het evenwichtsorgaan.

Ondanks het bewijs dat oefenen helpt, wordt deze behandeling minder dan 10% voorgeschreven door de huisartsen. Om het oefenen makkelijker te maken is het online oefenprogramma opgesteld.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Uit het onderzoek van Vincent werd duidelijk dat Vertigo Training effect heeft. 322 mensen zijn verdeeld over drie groepen. Een groep met alleen Vertigo Training, een groep met Vertigo Training en fysiotherapie en een groep kreeg de gebruikelijke zorg.

De deelnemers in de groepen met Vertigo Training hadden na drie en na zes maanden minder klachten dan de groep van de gebruikelijke zorg. Zowel de groep met als zonder ondersteuning van een fysiotherapeut had deze resultaten.

Het is een vrij eenvoudige en toegankelijke manier van behandelen. Dit geeft goede hoop voor de toekomst om een groot groep hiermee te kunnen behandelen.

 

Vorig bericht
Vervuilde maagzuurremmers Ranitidine van de markt gehaald
Volgend bericht
Hoe zinvol is overstappen naar een andere zorgverzekering?

Ook interessant