De ziekte van Addison is een ziekte waarbij de bijnieren te weinig hormonen aanmaken. De ziekte van Addison kenmerkt zich door moeheid, een bruine verkleuring van de huid en een enorme trek in zout voedsel.
Wat is de ziekte van Addison?
De ziekte van Addison is een ziekte in de bijnieren en dan nog specifieker in de bijnierschors. In deze schors worden verschillende hormonen aangemaakt. Wanneer de bijnieren niet voldoende hormonen produceren ontstaat de auto-immuunziekte genaamd de ziekte van Addison. De hormonen die geproduceerd worden zijn Cortisol en Aldosteron. Cortisol is een belangrijk hormoon bij stress en inspanning en zorgt voor energie. Aldosteron is een hormoon dat zorgt voor de huishouding van vocht en zout in het menselijke lichaam. Bij een gebrek van deze hormonen ontstaat dus de ziekte van Addison. Bij een teveel van deze hormonen wordt het de ziekte van Cushing genoemd.
Oorzaken van de ziekte
De ziekte van Addison kan op verschillende manieren ontstaan. Vroeger was dit bijvoorbeeld door tuberculose, maar vaak ontstaat de ziekte als auto-immuunziekte wanneer het lichaam de bijnierschors ziet als onbekend weefsel. Ook kan de ziekte ontstaan vanuit andere infecties in de bijnieren, uitzaaiingen van kanker in de bijnieren, een operatie aan de bijnieren, bloedingen in de bijnieren of door het gebruik van medicatie. Veelvoorkomend is ook dat de ziekte ontstaat door het niet goed functioneren van de hypofyse. De hypofyse produceert hormonen en wanneer dit niet meer werkt zoals het hoort te werken kan de ziekte van Addison ontstaan.
Symptomen van de ziekte van Addison
Een kenmerkend symptoom van de ziekte van Addison is een hyperpigmentatie. Dit wordt gekenmerkt door een donkerdere huid dan normaal, maar ook wanneer de huid donkerder is bij bijvoorbeeld littekens en de lijnen aan de binnenkant van de hand. Verdere symptomen kunnen zijn: