Word je verkouden van airco’s?

Het is weer warm in Nederland, en er komen steeds meer airco’s. Maar ook steeds meer klachten van mensen die verkouden worden van de airco’s. Maar kan dat wel?

Het is nooit bewezen dat je van airco’s verkouden wordt. Dit is ook lastig te onderzoeken. Een verkoudheid komt door een virus. Hoe dit virus bij je komt, of waarom je er ziek van wordt is van veel verschillende factoren afhankelijk. KNO-artsen en huisartsen zijn ook van mening dat je door airco’s niet verkouden wordt.

De airco is vrij nieuw in Nederland. Alles wat nieuw is zorgt voor ongerustheid, vragen en geeft zorgen. Maar airco’s zijn niet schadelijk. In de hele wereld worden vele airco’s al lange tijd gebruikt. En dit heeft niet ineens tot meer ziekte geleid.

Klachten van een airco

De meeste genoemde klachten door airco gebruik, zijn neusklachten, keelpijn en een stijve nek. Maar mensen vinden het lastig om onderscheid te maken tussen neusklachten en verkoudheid. Neusklachten zijn een symptoom van verkoudheid. Maar het kan ook ontstaan zonder dat er een virus aanwezig is.

Bij de mensen die klachten krijgen van de airco, is niet de airco de boosdoener, maar de overgang van de hitte naar de koele lucht. Vooral bij mensen die al gevoelige neusslijmvliezen hebben. Vaak is de lucht veel droger in de ruimte waar een airco is. Dit kan het slijmvlies irriteren en neusklachten geven. Vooral bij mensen die al luchtwegklachten hebben, bijvoorbeeld door astma of hooikoorts.

Een airco, blaast koele lucht de ruimte in. Als je onder deze luchtstroom zit kan dit niet aangenaam voelen. Dit kan klachten van een stijve nek geven. Dan is ook niet de airco zelf, maar de luchtstroom die gemaakt wordt het probleem. Dit komt vermoedelijk doordat als er continu koude lucht langs je nek stroomt, je spieren gaan aanspannen. Hetzelfde als je het ’s winters koud hebt. Dan kruip je ook in elkaar. Door het verschil in warmte en de koele luchtstroom kan dit hetzelfde effect geven. Maar dit voel je niet, omdat je het over het algemeen niet koud hebt.

Dus ga niet in de luchtstroom van de airco zitten. En je kan je neusslijmvliezen wat verzorgen door een klein beetje vaseline bij je neus te smeren. Dit zorgt voor extra vocht en een minder snelle irritatie van de slijmvliezen

Conclusie

Je kan niet verkouden worden door de airco zelf. Door de temperatuur verschillen, luchtstroom en droge lucht kun je wel klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Dit kun je verminderen door niet in de luchtstroom te zitten, temperatuur goed in te stellen, kamer te bevochtigen of je neus in te smeren met vaseline.

Vorig bericht
Bewegen is goed voor je darmen
Volgend bericht
Beter slapen zonder slaapmiddelen

Ook interessant