Beginnen met hardlopen

De dagen beginnen langer te worden. Het eerste mooie zonnige weekend van het jaar hebben we net gehad. Je ziet weer iedereen lekker op de fiets zitten of een rondje door het park joggen. We willen weer lekker naar buiten. Het goede voornemen om fitter te worden, wordt weer opgepakt. Maar ja, hoe pakken we het hardlopen op? Als we op het bankje in het park zitten, ziet het er bij iedereen zo gemakkelijk uit.

Hardlopen goed of slecht voor de gezondheid

Vroeger werd nog wel eens gezegd, hardlopers zijn doodlopers. Maar hardlopen is juist enorm gezond. Steeds meer onderzoeken bewijzen dat hardlopers langer gezond blijven. Ook het gezegde dat hardlopen slecht voor de knieën is, is een fabel. Onderzoek laat zien dat hardlopers niet meer knie- of heupoperaties ondergaan. Maar hoe gaan we beginnen met hardlopen?

Bedenk wat je wilt bereiken

Tussen hardlopen en hardlopen zit een verschil. Wanneer je over hardlopen praat, krijg je al snel de vraag: Welke afstand loop je? Hoe snel ben je? En loop je ook marathons? Of er niets belangrijker is dan de lange afstanden in super snelle tijden te lopen. Als je dit wilt, is daar niks mis mee. Maar er is meer dan marathons in snelle tijden lopen. Bedenk van te voren of je dit wilt. Je loopt voor jezelf. Of dit nu een snelle tijd in een wedstrijd is of juist lekker een rondje door het park. Of misschien wel de bossen in en over de wortels springen en van de stilte genieten. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, dan blijft het leuk en hou je het vol.

Hardlopen voor iedereen

Het lijkt of hardlopen voor iedereen geschikt is. Dit klopt niet helemaal. Hardlopen wordt niet geadviseerd bij mensen met extreem overgewicht. Ook wanneer er al blessures van de benen zijn, is hardlopen niet de sport om mee te beginnen. Dit wil niet zeggen dat deze groep nooit kan hardlopen. Het is alleen aan te raden om eerst te beginnen met een andere sport. Ook bij andere medische problemen kan hardlopen niet de beste keuze zijn. Om dit zeker te weten is het mogelijk om een sportmedische keuring te doen. Tijdens dit onderzoek wordt je hart- en longfunctie bekeken. Ook het vetpercentage, bloeddruk en urine wordt onderzocht. Een sportarts bespreekt de resultaten en geeft advies of hardlopen op dat moment wel slim is.

Goede hardloopschoenen

Hardlopen is een sport waarvoor je weinig nodig hebt. Eigenlijk alleen goede hardloopschoenen. Dit hoeven echt niet meteen de duurste schoenen te zijn. Maar ze moeten wel voor jou geschikt zijn. Een hardloopwinkel kan je hierin het beste adviseren. Of eventueel een sportfysiotherapeut of sportpodotherapeut. Het beste is natuurlijk een winkel waar ook een fysiotherapeut of podotherapeut werkzaam is.

Bouw het hardlopen langzaam op

Ook al heb je een ontzettend goede conditie, bouw het hardlopen langzaam op. De opbouw is voornamelijk ter voorkoming van blessures. De spieren, pezen en botten moeten wennen aan het hardlopen. Neem hier de tijd voor. Niet iedereen bouwt even snel op, dus kijk niet teveel naar je buurman of buurvrouw die binnen vijf weken 5km kan hardlopen. Misschien lukt het jou pas na 5 maanden. Iedereen is anders, blijf vooral genieten. Er staan genoeg schema’s op internet. Deze zijn goed voor een grote groep, maar niet voor iedereen. Vraag eventueel een hardlooptrainer om advies of een persoonlijk schema. Ook een sportfysiotherapeut kan je hierin begeleiden.

Hardlopen is leuk en hou het ook zo!

We kunnen je geen beter advies geven, dan om te starten met hardlopen (mits je gezondheid het toelaat). Het is gewoon enorm leuk. Maar hou het ook leuk. Loop waar je jezelf goed bij voelt. Alleen, samen met een hardloopmaatje of in een trainingsgroep. Koop goede en mooie schoenen, zodat je blij wordt als je ze aantrekt. En geniet vooral van het buiten zijn. Of het hardlopen die dag nu lekker gaat of niet, je hebt wel je vitamine D binnen gekregen. De vogels horen fluiten en de buurt weer van een andere kant gezien. Hardlopen is meer dan alleen prestaties. Wanneer je de smaak te pakken hebt kunnen de prestaties altijd nog komen. Als je dit wilt tenminste. Het blokje om in je eigen omgeving is net zo goed.

Vorig bericht
UMC ontvangt 5 miljoen voor productie goedkopere medicijnen
Volgend bericht
18.000 tieners slaan inenting over

Ook interessant