Sensor helpt bij het op tijd signaleren van hartfalen

Onderzoek uit Amerika laat zien dat een implantaat kan helpen ziekenhuisopnames bij ernstig hartfalen te verminderen. 340 patiënten hebben een hartfalensensor (CardioMEMS) geïmplanteerd gekregen. Door het gebruik van deze sensor hopen ze op een verbetering van de hartfalenzorg in Nederland. 20 ziekenhuizen in Nederland doen mee met een vervolgonderzoek.

Draadloze sensor in de longslagader

De cardioMEMS wordt in de longslagader gebracht. Hier meet hij direct de druk op de longslagader. Bij verergering van hartfalen neemt de druk op de longslagader eerder toe dan andere factoren zoals bloeddruk. Een arts bepaalt vaak aan de hand van de bloeddruk welke medicijnen iemand krijgt. Maar de druk in de longslagader is vaak al hoger voordat de bloeddruk toeneemt. Door deze druk direct te meten, kan sneller gestart worden met de juiste behandeling.

De patiënt stuurt de gegevens vanuit huis door naar het ziekenhuis. Op deze manier kan de arts snel ingrijpen als het nodig is, zonder dat daar een ziekenhuisopname of afspraak voor nodig is.

Hartfalen

Hartfalen wil zeggen dat het hart minder goed werkt. Het hart pompt dan minder bloed rond. Hierdoor krijgen organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. En er komt een toename van de hoeveelheid bloed in de bloedvaten. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedvaten vocht gaan lekken. Dit gebeurt vooral in de longen, benen, voeten, armen en handen.

Hartfalen ontstaat meestal na een hartinfarct. Ook langdurige hoge bloeddruk kan hartfalen veroorzaken. Na een hartinfarct is het krijgen op een nieuw hartinfarct groot. Voordat een hartinfarct optreedt zijn er al twee weken andere processen in het lichaam aan de gang. Deze processen kunnen door de cardioMEMS gezien worden. Zo kan er op tijd worden ingegrepen. Bij ieder hartinfarct ontstaat een litteken op het hart. Hierdoor wordt het hart elke keer minder sterk. Door dit te voorkomen, voorkomen we achteruitgang in kwaliteit van leven.

Vorig bericht
Afvallen met intermittent fasting; goed of slecht?
Volgend bericht
Verstoord dag-nachtritme veroorzaakt slagaderverkalking

Ook interessant