Aantal patiënten met huidkanker blijft elk jaar stijgen

Elk jaar blijft het aantal patiënten met huidkanker stijgen. Dit zorgt voor extra verhoogde druk op ziekenhuizen. In het rapport Huidkanker in Nederland van het Intergraal Kankercentrum Nederland (IKNL) staat dat de stijging zelfs sneller gaat dan de vergrijzing. In het rapport zijn de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar onderzocht.

Volgens de onderzoekers moet de organisatie van huidkankerzorg verbeterd worden. Als dit niet wordt aangepast, zal de druk te groot worden voor veel ziekenhuizen.

Huidkanker meest voorkomende kanker

Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland. Ook de groei van het aantal patiënten met huidkanker de snelste van alle soorten kanker. 52% van alle kanker is in Nederland huidkanker. Op de tweede plaats staat borstkanker met 12%.

Dit betekent jaarlijks een toename van 70.000 huidkankerpatiënten. Verdeeld over de ziekenhuizen zijn dit gemiddeld 900 nieuwe patiënten per ziekenhuis. Het zijn vooral ouderen die huidkanker krijgen.

Oorzaak van huidkanker

De belangrijkste oorzaak voor het krijgen van huidkanker is de zon. Teveel blootstelling aan UV-straling van de zon of zonnebank kan zorgen voor huidkanker. Ernstige zonnesteken, vooral tijdens de kinderjaren, verhogen het risico op een melanoom op oudere leeftijd. Een melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker en kan uitzaaiingen geven.

Meest voorkomende huidkanker in Nederland

De basaalcarcinoom is met 48.000 gevallen per jaar de meest voorkomende huidkankersoort. Dit type huidkanker komt vooral voor bij ouderen en zaait bijna nooit uit.

Het aantal kankerpatiënten met een melanoom is de laatste jaren stabiel. Na een jarenlange groei van deze soort is het gestabiliseerd. In Nederland worden per jaar 6000 mensen met een melanoom gezien. Het aantal sterfgevallen door een melanoom is 800 per jaar.

Betere zorg rondom huidkanker

De laatste jaren is de overlevingskans verhoogd. Dit komt doordat de diagnose steeds eerder wordt gesteld. En er zijn een aantal nieuwe medicijnen die goed werken. Het zo snel mogelijk vaststellen is belangrijk. Hierdoor stijgen wel de zorgkosten enorm.

Het IKNL geeft daarom aan dat efficiëntere zorg erg belangrijk is. Met een goede samenwerking tussen huisartsen en dermatologen. En het belangrijkste is preventie. Minder blootstelling aan de zon en het juiste gebruik van zonnebrandcrème is enorm belangrijk. Hierdoor is huidkanker in veel gevallen te voorkomen.

Volgens het IKNL is een nationaal plan van aanpak daarom ook erg belangrijk.

Vorig bericht
Verstoord dag-nachtritme veroorzaakt slagaderverkalking
Volgend bericht
Vervuilde maagzuurremmers Ranitidine van de markt gehaald

Ook interessant