Het verband tussen slaapproblemen en dementie

Mensen met dementie functioneren beter na een goede nachtrust. Een goede nachtrust zou dementie zelfs kunnen voorkomen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar dementie. Naast de erfelijke factor zijn er meerdere risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken en alcohol gebruik. Sinds enkele jaren wordt er ook steeds vaker onderzoek gedaan naar slaap en dementie. Slecht slapen zou een verhoogd risico geven op dementie.

De belangrijkste conclusie is dat slecht slapen na vele jaren tot een hoger risico op dementie leidt. Dit is meerdere malen onderzocht om de conclusie betrouwbaarder te maken. Dit is in verschillende onderzoeken in verschillende landen aangetoond. Dus niet alleen bij één bepaalde groep mensen, maar bij vele verschillende groepen. Het is aangetoond dat slecht slapen invloed heeft op het zogenoemde alzheimereiwit. Door slecht slapen komen er meer van deze eiwitten in de hersenen. Dat zou het hogere risico op Alzheimer door slecht slapen verklaren. Deze theorie moet nog wel verder onderzocht worden. Maar het is wel bewezen dat mensen met Alzheimer teveel van dit eiwit hebben.

De invloed van slecht slapen op dementie

Slecht slapen heeft direct gevolgen bij dementie. Door slecht slapen, functioneert iemand met dementie slechter. Dit is natuurlijk ook zo bij gezonde mensen. Wanneer je een slechte nachtrust hebt gehad, functioneer je ook minder de dag erna. Maar bij mensen met dementie die slecht slapen is het nog erger. Daarnaast is er kans dat slecht slapen voor extra schade in de hersenen zorgt. Er ontstaat een eiwitopstapeling en nog verdere achteruitgang.

Slecht slapen heeft op meer ziektes invloed. Slecht slapen geeft ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en herseninfarct. Deze aandoeningen zijn weer een risico voor het ontwikkelen van dementie. Dit kan dus betekenen dat er gezondheidswinst te krijgen is door goed te slapen. Mensen met dementie hebben minder klachten en het risico op het krijgen van dementie wordt verkleind.

Behandeling van dementie en slaapproblemen

Het is belangrijk dat mensen met dementie een goed dag- en nachtritme hebben. Mensen met dementie worden vaak minder actief. Waardoor ze overdag al vaak korte periodes slapen. Deze korte periodes van slaap zijn niet voldoende om goed uit te rusten. Maar doordat dementerenden overdag vaker slapen, slapen ze ’s nachts minder goed. Hierdoor verstoort het hele slaap-waakritme.

Minimaal aantal slaapuren

Tot zover bekend is voor een gemiddeld persoon 7 uur slaap per nacht nodig. Deze slaap moet wel goed zijn. Als je geregeld wakker ligt ’s nachts telt dit niet mee. Ook teveel slaap kan gezondheidsrisico’s geven. Het maximaal aantal slaapuren per nacht wordt op 9 gehouden.

Het belang van goed slapen op iedere leeftijd

Vanaf middelbare leeftijd wordt goed slapen pas echt belangrijk. Al zijn er gedachten dat op jongere leeftijd goed slapen al belangrijk is. Mensen met dementie hebben vaak al een verleden van 10 tot 30 jaar slecht slapen voordat de dementie daadwerkelijk optrad.

Slaapkwaliteit en dementie

Het is ook belangrijk om in de diepe slaap te komen tijdens het slapen. Deze krijg je niet door een paar keer per dag kortdurend te slapen. Maar veel dementerenden doen dat juist wel. Tijdens de diepe slaap herstellen de hersenen het beste. Onderzoeken laten zien, als er minder diepe slaap is, er meer alzheimereiwit wordt gemaakt. Het is ook aangetoond dat tijdens de diepe slaap dit alzheimereiwit zelfs kan dalen.

Het is nog niet duidelijk of het belangrijk is elke dag goed te slapen. Onderzoekers vermoeden dat door één goede nachtrust het alzheimereiwit al wordt afgevoerd. Dit betekent dat je niet elke nacht een goede nachtrust moet hebben. Al is dat natuurlijk wel beter voor je gemoedstoestand de dag erna. Als je meer dan de helft slecht slaapt neemt het risico op het krijgen van dementie toe. Dit wordt gedacht, maar is nog niet bewezen.

Dementie op andere manieren voorkomen

Het is al langer bekend dat een hoge bloeddruk een risico is voor dementie. Dit wil niet zeggen dat iedereen met een hoge bloeddruk dementie krijgt. Maar het risico neemt wel toe. Ook een verhoogd cholesterol wordt steeds vaker als risico genoemd op het krijgen van dementie.

Het krijgen van een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol is voor groot gedeelte afhankelijk van je leefstijl. We weten dat weinig beweging, slechte voeding en roken de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. Deze factoren zijn ook risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie.

Vorig bericht
Ademtest voor vroegtijdige opsporing kanker
Volgend bericht
Vaker tekort aan medicijnen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.