Weg vrij voor het namaken van dure medicijnen

Het namaken van dure medicijnen zoals Amsterdam UMC in april deed, is toegestaan. Dit heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd gepubliceerd in een rapport.

Woensdagochtend werd het rapport gepubliceerd waarin staat dat Amsterdam UMC mag doorgaan met het namaken van het medicijn CDCA, mits het daarvoor schone grondstoffen gebruikt en geen reclame meer maakt voor de medicijnen op de eigen website.

De inspectie geeft daarmee een leidraad voor apothekers die zich bezighouden met het namaken van medicatie als aanval op peperdure medicijnen met een exclusieve handels- vergunning.

Aanleiding

Het Inspectierapport verscheen naar aanleiding van een experiment van Amsterdam UMC dat in april liet weten dat het de aanval opende op de enorme winsten die farmabedrijf Leadiant maakt met een geneesmiddel tegen stofwisselingsziekte CTX.

Het farmabedrijf wist de prijs van het middel CDCA met relatief weinig wetenschappelijke inspanning op de drijven van 28 cent naar 140 euro per pil. Het bedrijf maakte hierbij slim gebruik van de wetgeving.

Afhankelijkheid van dure medicijnen

In Nederland zijn ongeveer zestig patiënten die afhankelijk zijn van het medicijn. De chronische stofwisselingsziekte zorgt voor ernstige klachten zoals vroegtijdige staar, vetgezwellen in pezen, epilepsie en bewegingsstoornissen.

Het besluit om CDCA na te gaan maken verminderde de jaarlijkse zorgkosten maar liefst met 10 miljoen euro. En dat is nog maar een klein deel van de 5 miljard die jaarlijks naar medicatie voor patiënten in Nederland gaat.

Marktpositie

Producent Leadiant liet het echter niet zitten bij het initiatief van Amsterdam UMC. Zij vroegen de Inspectie kwaliteitscontrole op het middel te doen ter verdediging van hun marktpositie. Volgens de inspectie had Amsterdam UMC geen zuivere grondstof gebruikt. Maar met een een zuivere grondstof mag het ziekenhuis het middel dus wel na­maken. Het nagemaakte middel mag daarbij alleen door patiënten van Amsterdam UMC gebruikt worden.

Goed nieuws voor apothekers

Apotheker Marleen Kemper is erg blij met het besluit van de inspectie vertelde zij woensdagochtend tegen de NOS. Het is nog niet duidelijk wanneer patiënten het namaakmiddel opnieuw kunnen gaan gebruiken omdat het even kan duren voordat de “zuivere grondstof” gevonden wordt.

 

Vorig bericht
Help ik slaap slecht! – Tips voor een betere nachtrust
Volgend bericht
Meer kans op griep voor ziekenhuismedewerkers die nachtdiensten draaien

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.