Ketose: is het gezond of niet?

Afvallen wordt vaak in verband gebracht met ketose. Vaak wordt er gedacht aan bepaalde diëten waarbij bepaalde voedingsmiddelen weggelaten worden en dat is ook het geval bij ketose. Als je minder koolhydraten eet dan raakt je lichaam na een bepaalde periode in ketose.

Dit gebeurt niet zomaar. Als je iets minder koolhydraten eet dan gebeurt dit niet maar als je minder dan 40 gram koolhydraten per dag eet wel. Maar waarom is dit? Wat gebeurt er precies in je lichaam en is het gevaarlijk?

Is ketose gevaarlijk?

Er zijn veel diëten die jouw lichaam in en ketogene toestand kunnen brengen. Dit lijkt misschien leuk, je raakt er wat kilootjes mee kwijt en je kunt echt meepraten met de gezondheid goeroes. Je weet of je ketose bent door middel van een teststrip. Maar is ketose wel gezond?

Ketose voor gezonde mensen

Is ketose nu gezond of niet? Ga in een kamer met zitten met 10 anderen en iedereen zal zijn eigen mening erop nahouden. Er is al heel veel onderzoek gedaan, maar er is nooit een baanbrekend resultaat uit voort gekomen. Tegenstanders van ketogene diëten, zullen hart- en vaatziekten, overbelasting van lever, zuren in het bloed en slechte nierfunctie als argumenten op tafel gooien. Voorstanders zullen dit ontkennen en de gezondheidsvoordelen opnoemen. Zij zullen dan ook zeggen dat brood niet gezond is en je van te veel suiker juist klachten krijgt.

Wie moet je geloven?

Ketose op zichzelf is niet gevaarlijk. Tenminste, voor gezonde mensen. Dit hebben verschillende onderzoeken inmiddels aangetoond. Wanneer je lijdt aan ziekte, dan kan het zeker weten gevaarlijk zijn. Het is ook altijd belangrijk om te blijven luisteren naar je lichaam. Het ene lichaam is het andere niet, en niet ieder lichaam vindt het fijn om voor langere periode in een ketogene toestand te moeten verkeren. Het moge duidelijk zijn, wanneer je een bepaalde ziekte hebt, dan kun je niet zomaar klakkeloos aan ieder dieet beginnen. Overleg het altijd eerst met de huisarts voor je een dieet begint.

Wat als je toch klachten krijgt?

Wanneer je klachten krijgt doordat je lichaam te lang in een ketogene toestand heeft gezeten, dan is het verstandig om even een bezoekje te brengen aan een arts. Een arts kan al met bloedonderzoek de functies van diverse organen onderzoeken. Weet ook, dat als je lichaam voor langere periode in een ketogene toestand verkeerd, je niet zomaar je eetpatroon kan omgooien. Als je opeens veel koolhydraten binnenkrijgt, dan kan je lichaam juist nog een extra opdonder krijgen.

Tags: ketose, afvallen

Vorig bericht
Wat zijn veilige erectiepillen?
Volgend bericht
Kan iedereen koolhydraatarm eten?

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.