Schurft onder studenten neemt toe

Het aantal studenten dat besmet raakt met schurft neemt toe. Hiervoor waarschuwen de GGD, Studentenhuisvester Duwo en huisartsen uit onder meer Leiden, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Groningen en Amsterdam.

De besmetting met schurft is volgens de cijfers van GGD Hollands Midden nog lang niet onder controle. In Leiden werden net als in 2017 negentien studentenhuizen geregistreerd waar de huidziekte toesloeg. Vermoedelijk is het probleem nog veel groter omdat niet iedere student zichzelf meldt of laat behandelen.

Besmetting met schurft

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is van oorsprong een ziekte voor de armen. Het kwam begin vorige eeuw veel voor omdat niet ieder huishouden haar kleding en lakens kon wassen. Sinds enkele jaren wordt echter door verschillende GGD’s gemeld dat schurft weer toe aan het nemen is onder studenten in met name Leiden, Utrecht, Den Haag en Groningen.

De schurftmijt nestelt zich onder de huid van de mens. Hier worden eitjes achter gelaten die huiduitslag en jeuk veroorzaken. Schurftmijt leeft in stoffen bekleding en beddengoed. Als schoonmaken en wassen niet als hoogste prioriteit wordt gezien, krijgt het beestje vrij spel. Daar waar studenten ook nog eens dicht op elkaar leven, is het overgedragen van schurft via huidcontact een groot risico. Studentenhuizen zijn dan ook een ideale broedplek voor schurftmijt.

Studenten en schurft

Helaas maken studenten vaak pas enkele weken nadat de klachten zijn begonnen een afspraak bij de huisarts of de GGD. Men hoopt dat meer bekendheid over schurft er toe zal leiden dat studenten zich sneller laten behandelen zodat het aantal gevallen schurft weer af gaat nemen.

In Leiden lijkt het aantal studenten dat met schurft rondloopt het grootst te zijn. De GGD wil nog niet spreken over een schurftuitbraak, maar is wel alert. Mogelijk wordt er binnenkort extra voorlichting aan studenten gegeven in een mailing over schurft en hoe besmetting voorkomen kan worden.

Meer informatie over schurft

Lees hier de patiënteninformatie over schurft.

 

Vorig bericht
Vaker tekort aan medicijnen
Volgend bericht
Zelftest voor baarmoederhalskanker kan uitstrijkje vervangen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.