Meer kans op griep voor ziekenhuismedewerkers die nachtdiensten draaien

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat ziekenhuismedewerkers die regelmatig een nachtdienst draaien 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten hebben dan medewerkers die geen nachtdiensten draaien.

Tijdens het griepseizoen van 2016 en 2017 voerde het RIVM het onderzoek uit. Het werd gehouden onder bijna 600 medewerkers van 6 ziekenhuizen in Nederland. Aan het onderzoek deden ruim 500 ziekenhuismedewerkers mee die regelmatig een nachtdienst draaien en iets minder dan 100 mensen die enkel en alleen overdag werken.

Via een speciale app werd de deelnemers een half jaar lang gevraagd om om tijdens het griepseizoen elke dag bij te houden of ze griepklachten of last van hun luchtwegen hadden.

Medewerkers uit de nachtdienst vloeken ook ernstigere klachten te melden dan werknemers die alleen overdag werkten. Zo zijn er dus niet alleen vaker klachten gesignaleerd, maar ook ernstigere klachten.

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers in de nachtdienst gevoeliger zijn voor luchtweginfecties. Mogelijk heeft dat ook indirecte gevolgen voor de patiënt. Men denkt hierbij aan een hoger risico op besmetting.

Vorig bericht
Weg vrij voor het namaken van dure medicijnen
Volgend bericht
Rode wijn lokt migraineaanvallen uit

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.