Ademtest voor vroegtijdige opsporing kanker

Wetenschappers doen momenteel onderzoek naar een ademtest waarmee de aanwezigheid van kanker opgespoord kan worden. Door moleculen in de uitgeademde lucht te analyseren zou kanker in een vroeg stadium gediagnosticeerd kunnen worden. Nog niet eerder werd er onderzoek gedaan naar een dergelijke ademtest.

Met de ademtest proberen Britse onderzoekers in een vroegtijdig stadium in de uitgeademde lucht signalen te detecteren die op kanker wijzen. De ademtest zou een geweldig alternatief bieden voor huidige invasieve methoden. Wanneer de aanwezigheid van kanker in een vroegtijdig stadium aangetoond wordt, is de kans dat een behandeling nog effectief is vele malen groter.

Signalen voor de aanwezigheid van kanker worden momenteel vooral gehaald uit bloed- en urinemonsters. De test die werkt op basis van adem, zou een aanvullende, niet-invasieve oplossing kunnen gaan bieden. Hiervoor worden ademmonsters van mensen verzameld om te onderzoeken in hoeverre bepaalde geurmoleculen die ‘vluchtige organische stoffen’ (VOC’s) worden genoemd, opgespoord kunnen worden.

Volgens professor Rebecca Fitzgerald, die hoofdonderzoeker is bij het Cancer Research UK Cambridge Center, benadrukt dat nieuwe methoden om kanker eerder te kunnen diagnosticeren patiënten een verhoogde overlevingskans geeft. Het klinische onderzoek is daarom een belangrijke stap in de ontwikkeling van de techniek, waarmee men de weg vrij hoopt te maken voor een universele ademtest.

Hoe detecteert de ademtest kanker?

Als cellen biochemische reacties uitvoeren als onderdeel van hun metabolisme, produceren de cellen VOC’s. Bij kanker, maar ook bij verschillende andere aandoeningen, verandert het metabolisme van de cellen. Hierdoor kunnen de cellen een ander patroon van VOC’s vormen. Het doel van de onderzoekers is deze patronen te identificeren met een speciale techniek.

De monsters van 1500 gezonde en zieke mensen zullen verzameld worden om de VOC’s in de uitgeademde lucht te analyseren. Zo hoopt men te zien of signalen van verschillende soorten kanker gedetecteerd kunnen worden. De onderzoekers starten met patiënten die vermoedelijk maagkanker of slokdarmkanker hebben. Daarna zal men het onderzoek verbreden naar prostaatkanker, leverkanker, alvleesklierkanker, nierkanker en blaaskanker.

Ademtest bij de huisarts

Als de techniek naar verwachting werkt en nauwkeurig genoeg is, dan hopen de onderzoekers dat de ademtest in de toekomst gebruikt kan worden in de huisartspraktijk. Het voordeel hiervan is dat dan al in de eerstelijn bepaald kan worden of patiënten doorverwezen moeten worden naar de oncoloog voor verdere diagnostische tests.

Momenteel wordt kanker in ongeveer de helft van de gevallen pas in een te laat stadium gediagnosticeerd. De methoden om kanker op te sporen zijn dan bovendien vaak erg invasief. Het belang van vroege opsporing is in het bijzonder groot bij slokdarmkanker. Slechts 12% van de patiënten met slokdarmkanker heeft na de diagnose nog langer dan 10 jaar te leven.

Er wordt in totaal meer dan 20 miljoen pond in het onderzoek geïnvesteerd naar de vroegtijdige opsporing van kanker met nieuwe technieken.

Vorig bericht
Ziekenhuizen gebruiken speciale grieptest tijdens griepepidemie
Volgend bericht
Het verband tussen slaapproblemen en dementie

Ook interessant

2 reacties.

  • Paul Steunenberg
    19 maart 2019 09:59

    Ik heb al een tijd (vooral ’s nachts) last van een branderig gevoel onder het borstbeen en ben ik al jaren misselijk bij het wakker worden. Bij slikken lijkt het of er ietsblijft steken. Verder gebruik ik een protonremmer en heb ik mijn bed-hoofdeinde hoger gezet. In mijn familie zijn er voorouders overleden aan slokdarmkanker.

    Is het al mogelijk om ergens een ademtest te doen die slokdarmkanker in een vroeg stadium kan detecteren?

    • Ik vermoed dat de ademtest nog niet bij de huisartsenpraktijk beschikbaar is. Maar je zou eens kunnen bellen met de praktijk om te vragen of dit al mogelijk is. Het is sowieso verstandig om er naar te laten kijken als je twijfels hebt.

Reacties zijn gesloten.