Ziekenhuizen gebruiken speciale grieptest tijdens griepepidemie

Vorig jaar had de griepepidemie tot gevolg dat ziekenhuizen afdelingen moesten sluiten en operaties moesten uitstellen. Ook werd veel personeel zelf getroffen door de griep. Dit jaar treffen de Nederlandse ziekenhuizen daarom maatregelen tegen een langdurige griepepidemie met een speciale grieptest.

Nu de griepepidemie al een maand duurt hebben de eerste zieken zich gemeld in de ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen hebben speciale testen aangeschaft waarmee binnen enkele minuten bepaald kan worden of patiënten griep hebben en speciaal verpleegd dienen te worden. Zo kunnen grieppatiënten afgezonderd verpleegd worden zodat de kans op besmetting van andere patiënten kleiner wordt.

Vroeger kon het uren duren voordat de uitslag van een test bekend was. Grieppatiënten lagen hierdoor soms al op een kamer waardoor ook andere patiënten besmet konden raken. Voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het de eerste keer dat ze de nieuwe testen gebruiken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht werkte ook vorig jaar al met deze testen.

Speciale griepafdelingen

Net als het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Rijnstate in Arnhem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, heeft nu ook het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis in Schiedam een speciale afdeling waar de grieppatiënten bij elkaar gelegd worden om te voorkomen dat andere patiënten besmet raken.

Ieder jaar weer overlijden er ongeveer 2700 mensen als gevolg van griep. In het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis liepen honderd van deze mensen het griepvirus op in het ziekenhuis zelf. Met de genomen maatregelen hoopt men dit te voorkomen. In Heerlen heeft het Zuyderlandziekenhuis helaas geen plek om een speciale griepafdeling in te richten. Het ziekenhuis heeft wel wat extra bedden geplaatst om de grieppatiënten op te vangen. Een deel daarvan is momenteel al in gebruik. Het Radboudumc en CWZ ziekenhuis in Nijmegen en het VUmc in Amsterdam hebben speciale draaiboeken die indien nodig gebruikt kunnen worden om personeel extra uren te laten werken.

Geen hand geven

In veel ziekenhuizen krijgt het personeel de opdracht patiënten geen hand te geven. Dit om te voorkomen dat er besmetting ontstaat. Ook wordt ziekenhuispersoneel gevraagd extra goed in de gaten te houden of ze zelf ziek worden.

Griepepidemie vorig jaar

De uitbraak is nog niet zo hevig als we vorig jaar hebben gezien. De griepepidemie duurde toen langer dan vier maanden. Hoe lang de huidige epidemie gaat duren is nog niet in te schatten.

Vorig bericht
Opnameduur in Nederlandse ziekenhuizen is kortste van Europa
Volgend bericht
Ademtest voor vroegtijdige opsporing kanker

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.