Staatssecretaris wil dat bol.com boeken gaat weren die tegen vaccinatie pleiten

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil dat bol.com stopt met het promoten en verkopen van boeken die het niet vaccineren van kinderen rechtvaardigen. Hij zegt dit namens het kabinet dat vorig jaar besloot om meer voorlichting te gaan geven over het nut en de noodzaak van vaccinaties. Vorig jaar luidde het RIVM al de noodklok omdat het aantal gevaccineerden flink gedaald is in Nederland.

Als je bij de webwinkel zoekt op ‘vaccinaties’ dan bestaan de bovenste zoekresultaten uit boeken die ervoor pleiten kinderen niet te vaccineren. Het kabinet wil dat de webwinkel de niet-wetenschappelijke en omstreden publicaties niet meer op topposities van de website te koop aanbiedt.

Volgens de staatssecretaris is het belang van vaccineren volstrekt wetenschappelijk onderbouwd. Hij vindt het gevaarlijk als een grote commerciële aanbieder boeken promoot die zonder wetenschappelijke onderbouwing iets anders beweren.

Volgens bol.com is het niet hun taak om een oordeel te vellen over welke boeken goed en fout zijn. Ze benadrukken alle boeken te verkopen zolang deze wettelijk verkocht mogen worden. De webshop is wel bereid met de uitgevers in gesprek te gaan over de manier waarop de boeken op de website aangeboden worden.

De zogenoemde ‘vaccinatiegraad’ loopt momenteel in Nederland terug naar de 90 procent. Bij bijvoorbeeld de mazelen is een vaccinatiegraad van 95 procent noodzakelijk om groepsimmuniteit te waarborgen. Sommige mensen maken de keuze hun kinderen niet in te laten enten, bijvoorbeeld vanwege geloofsovertuiging. Er zijn echter steeds meer ouders die denken dat vaccinatie onzin is.

Een kamermeerderheid stemde afgelopen jaar al voor een wet die kinderdagverblijven toestemming geeft niet-ingeënte kinderen te weigeren. Het kabinet vond het toen nog te vroeg voor zo’n wet, maar het is niet uitgesloten dat deze wet er in de toekomst nog gaat komen.

Vorig bericht
Nationale week zonder vlees
Volgend bericht
Uitbreiding hielprik voor opsporing van meer erfelijke aandoeningen

Ook interessant