Sporten voor een zware operatie helpt kankerpatiënten

Op het moment is er een grootschalig onderzoek onder 7000 kankerpatiënten over het effect van fitness voor een zware operatie. Het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven wacht niet op de resultaten van het onderzoek en is al begonnen met deze aanpak. Artsen zijn overtuigd van het gunstige effect van sporten voor een zware operatie.

Artsen hebben al ervaren dat een betere conditie kankerpatiënten beter door een operatie helpt. Vorig jaar is er een klein onderzoek gedaan onder darmkankerpatiënten. Hieruit bleek dat sporten voor een zware operatie gunstig effect heeft. Uit het onderzoek bleek dat getrainde patiënten minder complicaties hadden na de operatie. Denk hierbij aan longontstekingen of inwendige bloedingen. Ook bleven ze nog maar 4 dagen in het ziekenhuis in plaats van de 8 dagen van niet getrainde mensen. De getrainde patiënten voelden zich ook beter.

Niet alleen sporten

Naast fitness krijgen de patiënten ook psychische begeleiding en hulp bij stoppen met roken en gezond eten. Voorheen werden patiënten als zielig en ziek gezien, maar tegenwoordig weten artsen wat het effect is van gezondheid en fitheid op een operatie. Bijna alle patiënten staan er ook voor open, om ondanks de ziekte toch te gaan sporten. Op deze manier hebben ze toch nog een beetje grip op de eigen situatie. Afhankelijk van de lichamelijke gesteldheid van de patiënt wordt er gesport onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Niet alleen het Maxima Medisch Centrum heeft dit programma. Veel meer ziekenhuizen in het land maken al gebruik van deze inzichten. Het Radboud UMC was al voorloper. 2 jaar geleden hebben ze op de hartafdeling overdag de bedden verwijderd en deze vervangen door relaxstoelen. Op deze manier worden patiënten gestimuleerd om te wandelen. Dit heeft een zo goed effect dat het Radboud dit op meerdere afdelingen gaat toepassen.

Vorig bericht
Föhnen tegen jeuk eikenprocessierups
Volgend bericht
Verlamde hand weer te bewegen dankzij zenuwomleiding

Ook interessant