Vaker tekort aan medicijnen

In vergelijking met vorig jaar waren medicijnen vaker niet leverbaar. Dit blijkt uit de cijfers van de apothekersorganisatie KNMP. Volgens de organisatie is het aantal gevallen van niet leverbare medicijnen met 5% gestegen.

Apothekers geven regelmatig andere medicijnen mee omdat de juiste medicijnen tijdelijk of helemaal niet meer leverbaar zijn. Men geeft dan bijvoorbeeld een ander medicijn mee met vergelijkbare werking.

Alternatieve medicijnen

Volgens de KNMP hebben patiënten en apothekers veel last van het tekort. Het uitwijken naar een ander medicijn is niet voor ieder patiënt een goede oplossing omdat de werking en bijwerkingen soms kunnen verschillen.

Het afgelopen jaar waren onder andere problemen met de anticonceptiepil en een medicijn voor patiënten met de ziekte van Parkinson. De pil was zelfs een paar maanden niet meer beschikbaar als gevolg van uitblijvende leveringen.

Oorzaak van de tekorten

Volgens de apothekers organisatie zijn de tekorten deels het gevolg van de Wet ‘geneesmiddelenprijzen’ en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Hierdoor zijn de prijzen van medicijnen de afgelopen jaren gedaald.

Nederland is voor fabrikanten minder interessant als het gaat om de markt in medicijnen, zo stelt de KNMP. Voorraden worden bewust laag gehouden waardoor bij een klein probleem in de productie al een tekort ontstaat.

Bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar.

Toename problemen

Het probleem met medicijntekorten zou de afgelopen jaren steeds groter worden volgens de KNMP. Ook voor 2019 wordt verwacht dat de tekorten op zullen lopen. Als de Brexit doorgaat dan zouden de problemen alleen maar toe nemen.

Vorig bericht
Het verband tussen slaapproblemen en dementie
Volgend bericht
Schurft onder studenten neemt toe

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.