Erfenis Els Borst ingezet om kankermedicijn weer op de markt te brengen

De chemicus Sjaak Neefjes gaat met het geld uit de erfenis van zijn in 2014 vermoorde schoonmoeder Els Borst proberen een kankermedicijn terug te halen dat niet meer verkocht wordt. Hij heeft het geld gebruikt om de productie van het medicijn in India op te starten.

De familie vindt het een mooi gebaar ter nagedachtenis van Els Borst omdat zij altijd veel voor kankerpatiënten heeft gedaan. Els Borst was Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het medicijn aclarubicine is een chemomiddel dat het leven van patiënten met myeloïde leukemie kan verlengen. Het middel zou sommige patiënten zelfs genezen. Vorig jaar werd dit type van kanker bij 750 patiënten gediagnosticeerd.

Begin deze eeuw werd het medicijn van de Europese markt afgehaald. Het patent was verlopen waardoor het commercieel niet meer interessant genoeg was. Sjaak Neefjes hoopt het medicijn na de zomer weer naar Nederland te kunnen halen.

Na een test in verschillende Nederlandse ziekenhuizen hoopt men het medicijn op grote schaal in te kunnen zetten. De familie kan wat er is gebeurd niet meer veranderen, maar wil haar liever herdenken om wat ze in haar leven heeft gedaan en niet om hoe ze is overleden. Daarom wordt het geld van de erfenis ingezet om een medicijn terug te brengen naar patiënten die het hard nodig hebben. Dit vindt de familie een mooie nagedachtenis.

Vorig bericht
Volgsysteem voor medische instrumenten maakt operaties veiliger en efficiënter
Volgend bericht
Tekort aan zorgverleners blijft aanhouden

Ook interessant