Wat is Couperose?

Wat kun je aan Couperose doen? In dit artikel zullen we een aantal natuurlijke middelen tegen Couperose bespreken. Voordat we dat doen gaan we in het kort in op de vraag wat Couperose is.

Wat is Couperose?

Couperose (Rosacea) is een aandoening aan de huid. Deze aandoening is chronisch van aard en naar schatting heeft 10% van de volwassen West-Europeanen er last van. Couperose is te herkennen aan een rode huid op het gezicht en vaak blozen. De rode vlekken zijn vooral te zien op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. In sommige gevallen is er sprake van rode bloedvaatjes, papels, puistjes en ontstekingen in het gezicht. Als er ook sprake is van puistjes wordt er ook wel gesproken over acne rosacea.

Couperose kan zich naast het gezicht ook op de oren, de nek, langs de haargrens en op de borst bevinden, al komt dit niet zo vaak voor.

In sommige gevallen is er sprake van een onregelmatige zwelling van de neus waarbij er grote pukkels op de neus zitten en de talgklieren overmatig gegroeid zijn. De medische benaming hiervoor is rhinophyma, in de volksmond wordt dit ook wel een bloemkoolneus genoemd. Ten onrechte wordt bij mensen met een bloemkoolneus gedacht dat deze het gevolg is van drankmisbruik, dit is echter niet het geval.

De verschillende fase van Couperose

Couperose ontwikkeld zich doorgaans pas na het 30e levensjaar. In de begin fase van Couperose blijft het gezicht na het blozen nog urenlang rood. Op de wangen zijn rode bloedvaatjes te zien en het gezicht wordt gevoeliger voor kou en warmte. Als de Couperose in een wat verder gevorderd stadium zit zullen er ook rode bultjes en kleine puistjes op het gezicht komen. Als de Couperose zich in een ver gevorderd stadium bevindt zullen de rode bultjes en puistjes steeds groter worden. De huid wordt ruw en dikker.

Natuurlijke middelen tegen Couperose

Als een arts vast stelt dat je Couperose hebt dan zal de arts een crème voorschrijven, meestal metronidazol. Dit is een veel gebruikt antibioticum bij infecties. Bij ernstige vormen van kan Couperose kan er ook metronidazol voor orale gebruik worden voorgeschreven. Veel voorkomende bijwerkingen van metronidazol zijn maagdarmklachten. Je kan er misselijk van worden, buikpijn en diarree van krijgen en het kan de eetlust verminderen. In sommige gevallen kan je last krijgen van hartritmestoornissen, spierpijn en gewrichtspijnen.
Er zijn echter ook natuurlijke middelen bij Couperose.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Voeding welke rijk is aan omega 3 verzuren zijn de vette vis soorten zoals zalm, haring en makreel. Daarnaast zijn plantaardige oliën rijk aan omega 3 vetzuren, met name lijnzaadolie. Voor vette vis geldt het algemene gezondheidsadvies om deze 2 maal per week te eten. Er kan ook gebruik gemaakt worden van voedingssupplementen welke omega 3 vetzuren bevatten. Het advies is om minimaal 400 mg omega 3 vetzuren per dag te nuttigen.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant, het ondersteunt ons immuunsysteem en daarmee onze algehele weerstand tegen ziekteverwekkers en infecties. Bij Couperose zorgt vitamine C ervoor dat het blozen en de roodheid op het gezicht minder zullen worden. Hiervoor moet je 1.000 mg vitamine C slikken. Deze grote hoeveelheid vitamine C kan je het beste nemen in de vorm van vitamine C tabletten, in onze normale voeding zitten niet zulke grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C is een in wateroplosbare vitamine. Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel vitamine C binnen krijgt. Alles wat je teveel aan vitamine C binnen krijgt zal via de urine het lichaam weer verlaten.

Vitamine B

Vitamine B kan een gunstige invloed hebben tegen de ontwikkeling van Couperose. Er zijn verschillende soorten vitamine B: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Door gebruik te maken van een vitamine B complex voedingssupplement zorgen we ervoor dat we alle B vitamines binnen krijgen. Vitamine B2, B3 en B8 helpen de huid gezond te houden. Vitamine B is in wateroplosbaar met uitzondering van vitamine B12. B12 is in vet oplosbaar, vitamine B12 wordt in het lichaamsvet opgeslagen. De meeste vitamine B complex voedingssupplementen bevatten vitamine B12, zorg er daarom voor dat je nooit meer inneemt dan de dagelijkse aanbevolen dosis. Als je teveel vitamine B12 binnen krijgt dan kan het lichaam deze vitamine niet via de urine afvoeren.

Zink

Mensen welke Couperose hebben, bleken bij bloedonderzoek in veel gevallen lage zinkwaarden te hebben. Zink is een sporenelement welke een belangrijke rol speelt bij een goed immuunsysteem en het herstel van (huid)weefsel. Zink komt in veel verschillende voedingsmiddelen, in kleine hoeveelheden voor. Rijk aan zink zijn noten, granen, kaas en vlees. Bij een gezonde en gevarieerde voeding is de kans klein dat er een zinktekort zal optreden. Zink kan eventueel aangevuld worden met zinktabletten. Gebruik hierbij nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het aminozuur Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat het lichaam geen Lysine kan aanmaken uit andere aminozuren, we zullen het via de voeding binnen moeten krijgen. Lysine helpt om de roodheid bij Couperose tegen te gaan. Voeding welke rijk is aan lysine zijn peulvruchten, vlees en zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en kaas. L-Lysine is ook verkrijgbaar in tablet of poedervorm, het wordt onder andere ook gebruikt door krachtsporters, er is daardoor een ruim aanbod van voedingssupplementen met L-Lysine.

Naast deze 4 natuurlijke middelen tegen Couperose zijn er nog meer natuurlijke middelen welke kunnen helpen tegen Couperose. Vraag een specialist om hulp voor de allerbeste behandeling.

Tags: Couperose

Vorig bericht
Zelf snel en makkelijk afvallen
Volgend bericht
Fobie overwinnen dankzij Virtual Reality

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.