Zelftest voor baarmoederhalskanker kan uitstrijkje vervangen

Een zelftest voor baarmoederhalskanker is even nauwkeurig als het uitstrijkje bij de huisarts. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amsterdam UMC en Erasmus MC. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet Oncology.

Eerder onderzoek van Amsterdam UMC en Radboud UMC had al aangetoond dat er onder vrouwen veel vraag is naar een zelftest. De nauwkeurigheid van de zelftest was echter nog niet eerder goed onderzocht in een grootschalig onderzoek.

Sinds een paar jaar worden vrouwen op baarmoederhalskanker onderzocht in een landelijke bevolkingsonderzoek. De test die hiervoor gebruikt wordt kijkt naar de aanwezigheid van het humaan pappilomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Vrouwen die een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk niet zien zitten kunnen ervoor kiezen voor de zelftest te doen.

Uit het nieuwe grootschalige gerandomiseerde onderzoek blijkt dat de zogenoemde HPV-test in de vorm van een zelftest dezelfde resultaten geeft als de HPV-test met het uitstrijkje die bij de huisarts gedaan wordt.

Als de zelftest op grote schaal ingezet gaat worden, dan kan het aantal uitstrijkjes bij de huisarts met maar liefst 90% dalen. Een uitstrijkje is dan alleen nog maar nodig als uit de zelftest blijkt dat het schadelijke virus HPV aanwezig is.

Vorig bericht
Schurft onder studenten neemt toe
Volgend bericht
Op artsen gerichte marketing voor opiaten leidt tot meer overdoseringen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.