Vervuilde maagzuurremmers Ranitidine van de markt gehaald

Alle maagzuurremmers met daarin ranitidine worden teruggeroepen door mogelijke vervuiling met N-Nitrosodimenthylamine (NDMA). De farmaceuten hebben in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de maagzuurremmers ranitidine teruggeroepen.

Ranitidine is zowel via de arts als via de normale drogist of apotheek te verkrijgen.

Maagzuurremmers ranitidine

NDMA is een stof dat bij zeer veel gebruik kankerverwekkend kan zijn. Het risico wordt geschat op zeer laag. Maar doordat er nog veel onzekerheden zijn over NDMA, wordt ranitidine van de markt gehaald. Bij een gebruik van 600 milligram per dag, over een lange periode, kan het mogelijk kankerverwekkend zijn. De meeste mensen gebruiken deze hoeveelheden niet. Of slikken af en toe een maagzuurremmer.

De ranitidine die via de arts zijn voorgeschreven worden teruggehaald bij de patiënten. De mensen die ranitidine zelf hebben gekocht, worden via de apotheker geïnformeerd. De medicijnen kunnen dan worden geruild voor andere maagzuurremmers. Op het moment is met de informatie die nu bekend is, de kans op kanker door ranitidine zeer klein.

De ranitidine die bij de drogist te koop is, wordt uit de schappen gehaald. Wanneer er twijfel is over de maagzuurremmers, neem dan contact op met een arts of apotheker.

NDMA

NDMA komt in veel producten voor. Het komt zelfs voor in water en voedingsmiddelen. Het gaat hierbij om zeer lage hoeveelheden die geen schade brengen aan de gezondheid. Als de hoeveelheid NDMA te hoog wordt, kan er een risico zijn dat het kankerverwekkend is.

NDMA en medicijnen

Voor medicijnen zijn er limieten vast gesteld aan de hoeveelheden die zijn toegestaan. Wanneer tijdens controle blijkt dat er medicijnen zijn met een te hoge hoeveelheid NDMA, dan worden deze van de markt gehaald. In 2018 is dat gebeurd met een bloeddrukverlagend medicijn en nu met ranitidine.

Vorig bericht
Aantal patiënten met huidkanker blijft elk jaar stijgen
Volgend bericht
Online oefenprogramma helpt bij duizeligheid

Ook interessant