Invloed moedermelk op gezondheid van de baby

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van moedermelk op het gewicht van de baby. Bij moeders met obesitas die moedermelk geven is er een vergroot risico op obesitas bij hun kinderen.

Elvira Isganaitas heeft onderzoek gedaan naar de samenstelling van moedermelk. Hierbij is gekeken naar de moedermelk van moeders met een gezond gewicht en bij moeders met obesitas.

Moedermelk en obesitas bij kinderen

De samenstelling van moedermelk bij moeders met obesitas is anders dan bij moeders met een gezond gewicht. Dezen samenstelling geeft mogelijk meer kans op het krijgen van obesitas bij hun kinderen. Voor het onderzoek zijn 35 moeders en hun kinderen vergeleken. Dit is niet een heel groot onderzoek, waardoor uitspraken met ander onderzoek moeten worden bevestigd.

Maar de eerste resultaten laten zien dat de samenstelling van moedermelk anders is afhankelijk van lichaamsgewicht. Ook laat het onderzoek zien dat na één maand de samenstelling al invloed heeft op het gewicht van de baby. De samenstelling van de moedermelk is in verband gebracht met een hoger gewicht van de kinderen. Ook het risico op obesitas was vergroot.

Risico op suikerziekte

Obesitas bij kinderen verhoogt het risico op suikerziekte (diabetes type II). Het onderzoek was bedoeld om te kijken of moedermelk een risicofactor is. Als de risicofactoren bekend zijn, kan er naar gehandeld worden. Nu moedermelk een verhoogd risico blijkt te zijn kan er ook behandeld worden.

Ten eerste: probeer obesitas te voorkomen. Daarnaast kan gekeken worden of de samenstelling van de moedermelk kan worden aangepast. Ook kan er verder onderzoek gedaan worden of melkpoeder beter is dan moedermelk bij moeders met obesitas.

Vorig bericht
Kunnen therapeuten ruggenwervels of het bekken ‘rechtzetten’?
Volgend bericht
Meer dan 17 duizend blaren op tenen en voeten geprikt tijdens de Vierdaagse

Ook interessant