Op artsen gerichte marketing voor opiaten leidt tot meer overdoseringen

Marketing voor opiaten leidt tot het voorschrijven van meer van deze middelen. Hierdoor overlijden meer mensen aan een overdosis. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt in JAMA Network Open.

In het onderzoek werden verschillende databases met gegevens over betalingen vanuit de farmaceutische industrie vergeleken met voorschriften voor opiaten. Er werden een paar honderdduizend betalingen gevonden met een totale waarde van bijna 40 miljoen dollar.

Ook werd het aantal overlijdensgevallen door een overdosis van opiaten in kaart gebracht. De stijging van het aantal overlijdensgevallen loopt gelijk op met het marketingbudget dat besteedt wordt om artsen over te halen opiaten voor te schrijven.

Volgens de onderzoekers is hier sprake van een associatie. Een oorzakelijk verband kunnen ze nog niet aantonen. In theorie kan er ook sprake zijn van meer marketing in gebieden waar al veel opiaten voorgeschreven worden. Wat in principe ook een probleem is omdat er in Amerika momenteel 2 miljoen Amerikanen verslaafd zijn aan opiaten. Dit leidde in 2017 tot ongeveer 30 duizend overlijdensgevallen onder Amerikanen die aan een overdosis overleden.

Opiaten zijn middelen met een sterk verdovende en pijnstillende werking. Daarnaast kunnen ze een toestand teweegbrengen waarin patiënten zich gelukkiger gaan voelen.

Vorig bericht
Zelftest voor baarmoederhalskanker kan uitstrijkje vervangen
Volgend bericht
Droge huid in de winter

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.