Verlamde hand weer te bewegen dankzij zenuwomleiding

Dertien patiënten met een dwarslaesie kunnen hun handen weer bewegen. Door een zenuwomleiding zijn artsen erin geslaagd de handfunctie weer (gedeeltelijk) terug te brengen. Dit is een goede test op weg naar grootschalig gebruik van deze techniek.

Bij een zenuwomleiding halen artsen een goed werkende zenuw weg. Deze werkende zenuw vervangt een kapotte zenuw ergens anders in het lichaam. Bij dit onderzoek ging het om een schouderzenuw die de handzenuw vervangt.

Er zijn al vaker zenuwomleidingen gedaan, maar niet bij zo veel patiënten. En bijna nooit bij dwarslaesiepatiënten. Doordat een goede zenuw wordt verwijderd, moet je wel zeker weten wat je doet. Dwarslaesiepatiënten hebben vaak al weinig functie. Door een goede zenuw weg te halen, neem je een risico.

Handfunctie is het belangrijkste

Bij dwarslaesiepatiënten is de handfunctie het belangrijkste. Hierdoor zijn dagelijkse dingen zoals eten, tandenpoetsen en wassen weer zelfstandig mogelijk. Door deze nieuwe techniek is het mogelijk om een verloren handfunctie weer te herstellen.

Nieuwe technieken

Nieuwe technische mogelijkheden worden steeds vaker in de zorg ingezet. De technische ontwikkelingen zijn er al lang, maar het gaat nu snel om ze ook in de zorg te gebruiken. Dit komt doordat er eerst lang en veel onderzoek gedaan moet worden. De nieuwe technieken moeten namelijk wel veilig zijn.

Neuroprotheses en stamceltherapie worden steeds vaker toegepast bij verlammingen. Dit zijn technieken voor de nabije toekomst.

Vorig bericht
Sporten voor een zware operatie helpt kankerpatiënten
Volgend bericht
HIV binnenkort te genezen?

Ook interessant