Het ebola virus, een groot gevaar?

Met name West-Afrika is momenteel in de ban van de uitbreiding van het Ebola-virus. Het virus kent een hoog sterftecijfer en er is nog geen behandeling of geneesmiddel tegen. De ziekte was tot op heden zeldzaam en komt enkel voor in minderontwikkelde landen als West-Afrika.

De incubatietijd van het Ebolavirus is 3 tot 8 dagen en begint met griepachtige symptomen (keelpijn, koorts en algemene malaise). Daarna kan een bepaalde huiduitslag ontstaan, maar dit is niet bij alle patiënten het geval. Voorts ontstaan er gasto-intestinale problemen als misselijkheid, overgeven en diarree. Ook ontstaan er bloedingen aan slijmvliezen van het gasto-intestinale stelsel. In de laatste fase van de ziekte zal de patiënt in een shock raken en is de doodsoorzaak meestal multi-orgaanfalen.

Het virus is uiterst besmettelijk en kan worden overgedragen via elk lichaamssap. Patienten met het ebola-virus moeten dus in absolute strikte isolatie met sluis. De gevoeligheid voor het besmet raken met het virus is afhankelijk van voorgeschiedenis, leeftijd en algemene conditie van het lichaam. Hoewel de ziekte een hoog sterftecijfer heeft kent het ook overlevenden. Er is nog geen geneesmiddel en ook nog geen vaccin. Hoewel wetenschappers met dat laatste onderdeel voortgang aan het boeken zijn bij dieren.

De kans op een wereldwijde epidemie (pandemie) is gering daar de hygiene in de ontwikkelde landen zodanig van kwaliteit is, dat de kans op besmetting gering is. Desondanks is de ebola-uitbraak van 2014 in Afrika één van de grootste ooit en is de uitbraak nog niet onder controle.

Vorig bericht
Hooikoorts beinvloedt de rijvaardigheid
Volgend bericht
Inademen van bloem geeft risico op astma

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.