Leefstijlgeneeskunde moet een grotere rol krijgen in de gezondheidszorg

De maatregelen over leefstijl in het Nationaal Preventieakkoord gaan volgens deskundigen lang niet ver genoeg. Leefstijlgeneeskunde moet een grotere rol krijgen om de toenemende chronische ziektelast en de daarmee toenemende zorgkosten te verminderen.

In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord gepresenteerd. Hierin staat de visie van het kabinet over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Na het presenteren kwam er direct kritiek op het preventieakkoord. De maatregelen die beschreven worden, gaan niet ver genoeg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt deze kritiek.

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen meenemen in het akkoord

De directeur van landelijk expertisecentrum Pharos zegt, dat er te weinig aandacht is voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen in het akkoord. Het is bekend dat hoger opgeleide mensen minder zijn gaan roken en gezonder zijn gaan eten. De lager opgeleiden zijn dit niet gaan doen. Volgens de Pharos directeur is een gezond voedingspatroon bij iemand met schulden niet zinvol. De stress van de schulden heeft veel meer invloed op de gezondheid dan gezonde voeding. Daarom moet ook de aanpak van schulden worden opgenomen in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De GLI is een concrete maatregel die in het Preventie akkoord is beschreven. Het GLI is er voor mensen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Zij krijgen hulp bij het aanpassen van hun leefstijl. De basisverzekering vergoedt de GLI.

Verandering van ziekenzorg naar gezondheidszorg

Het is op dit moment onduidelijk wie de maatregelen in het akkoord moet uitvoeren. Niet alle huisartsen vinden leefstijl hun taak, of vinden het gereserveerde bedrag vanuit de overheid te laag. Enkele zorgverzekeraars ondernemen op dit moment zelf stappen hierin. Ook individuele artsen adviseren steeds meer gezondheid als medicijn. In de medische wereld is steeds meer bekend dat gezonde leefstijl ziekte kan voorkomen of kan genezen. Diabetoloog Hanno Pijl heeft enkele boeken geschreven over het effect van voeding op diabetes type II. Het is mogelijk om door voeding diabetes type II te verminderen of te genezen. Het zorgsysteem in Nederland is zo ingericht dat we naar de arts gaan als we ziek zijn. De arts geeft een pil en we worden beter. Dit is ziekenzorg. Het is volgens de diabetoloog beter om een betere gezondheid al eerder te adviseren, zodat ziekenzorg minder nodig is. Dit zou kosten efficiënter kunnen zijn dan het huidige gezondheidssysteem.

Vorig bericht
VR-bril bewezen effectief in de behandeling van hoogtevrees
Volgend bericht
Consumentenbond wil nieuw voedselkeuzelogo invoeren

Ook interessant