VR-bril bewezen effectief in de behandeling van hoogtevrees

Een zelfgestuurde behandeling die gebruik maakt van virtual reality (VR) vermindert hoogtevreesklachten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Twente.

Voor het onderzoek ontwikkelden de onderzoekers een VR-app. De volledige behandeling wordt verzorgd door deze app in combinatie met een VR-bril.

Ongeveer 2-5% van de Nederlanders heeft last van hoogtevrees. Door de speciale app te gebruiken kunnen de klachten van hoogtevrees flink afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. De app maakt hiervoor gebruik van cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is vanaf nu inzetbaar voor verschillende fobieën zonder dat er een therapeut aan te pas hoeft te komen. De app werkt op een smartphone. De VR-bril is voor minder dan 10 euro zelf aan te schaffen.

Het effect van de behandeling

Een belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie is om fobieën te behandelen met ‘blootstelling’. In de VR-omgeving wordt de patiënt geleidelijk blootgesteld aan de gevreesde situatie. In de behandeling van hoogtevrees staat de patiënt bijvoorbeeld op een hoge flat of op een balkon. Zo leert de patiënt beetje bij beetje omgaan met de fobie.

Omdat een VR-omgeving niet echt is, zijn patiënten sneller bereid deel te nemen. De app is daarnaast volledig geanimeerd en er zijn spelelementen ingebouwd. Hierdoor kan het zelfs leuk zijn om er mee bezig te zijn. Nu bewezen is dat hoogtevrees effectief behandeld kan worden, wordt er gewerkt aan apps voor andere angsten. Denk hierbij aan vliegangst, angst voor spinnen of claustrofobie.

Patiënten die de stap naar een specialist te groot vinden, kunnen nu zelf aan de slag. Dit brengt behandeling dichterbij voor een veel grotere groep mensen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry. De app is te vinden onder de naam ZeroPhobia.

Vorig bericht
Kinderartsen gesteund in voorstel leeftijdsgrens op energiedranken
Volgend bericht
Leefstijlgeneeskunde moet een grotere rol krijgen in de gezondheidszorg

Ook interessant