Gezond slapen, wat is dat?

Slapen is gezond! Dat weten we wel, en we weten steeds beter hoe belangrijk slaap is voor een gezonde leefstijl. Slaap is belangrijk voor herstel en de mentale gezondheid. Dat koffie en te veel op een scherm kijken niet goed is voor de slaap, weten we ook wel. Maar wat is gezonde slaap?

Gezonde natuurlijke slaap

Een natuurlijke slaap bestaat uit een vast patroon. Goed slapen wil niet zeggen dat je in slaap valt en pas weer wakker wordt als de wekker gaat. Een nachtrust bestaat uit een aantal slaapcyclussen. Een slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 uur. Je hebt ongeveer 5 cyclussen per nacht.

Een slaapcyclus bestaat uit 4 fases:

  • Inslaap fase

Deze fase duurt ongeveer 15-20 minuten. Het is de fase waarin je wegdoezelt. In deze fase kunnen gedachten voorbijtrekken, je spieren ontspannen en uiteindelijk val je in slaap. Tijdens deze fase kun je nog makkelijk wakker worden. Je kan een stuiptrekking krijgen, voelt je hoofd wegzakken of iets anders. Maar je slaapt weer makkelijk verder.

  • Lichte slaap

Na de inslaapfase komt de lichte slaap fase. De functie van deze fase is nog niet helemaal bekend. Maar het neemt ongeveer 50% van de slaapcyclus in. Tijdens deze fase kun je het gevoel hebben dat je nog wakker bent. Dit komt omdat je nog kan horen, ruiken en denken. Maar je slaapt wel.

  • Diepe slaap

Vanuit de lichte slaap zak je in de diepe slaap. Dit is een belangrijke fase, omdat hierin je lichaam herstelt. Letterlijk worden je cellen vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat je lichaamsprocessen in balans blijven. Tijdens deze fase krijg je de nieuwe energie voor de nieuwe dag.

  • Remslaap

Vanuit de diepe slaap kom je weer in een lichte slaap die over gaat in de remslaap. Rem staat voor Rapid eye movement. Tijdens deze slaap bewegen je ogen namelijk heel snel op en neer. Vooral in het 2de gedeelte van de nacht treedt de remslaap op. Op dit moment vinden de emotionele verwerkingsprocessen plaats. Dit geeft ruimte en ordening in je hersenen. Dit is belangrijk voor een goede concentratie, creativiteit, oplossingsgerichtheid en een beter humeur.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Gemiddeld 7-8 uur slaap heeft iemand nodig. Maar dit kan heel erg per persoon verschillen. Sommigen hebben juist 9 uur nodig. Een slaap van 6 uur wordt wel als minimaal gezien wat je nodig hebt.

Maar het gaat niet altijd om de omvang van de slaap, maar vooral ook de kwaliteit. De diepe en de remslaap zijn noodzakelijk voor een goed herstel en jezelf energiek te voelen.

Wakker worden ’s nachts is normaal

Iedereen wordt ’s nachts wakker. Alleen hoe iemand hierop reageert is verschillend. Sommige mensen merken hier niets van, ze vallen direct weer in slaap. Andere mensen gaan naar de wc, of moeten wat drinken. Er is ook een groep die direct heel alert wakker wordt en waarbij er direct gedachtes aanwezig zijn. Hierdoor gaat het inslapen nadien veel moeilijker.

Hoe iemand wakker wordt is persoonsafhankelijk, maar ook het stresshormoon speelt hierin een rol.

Slaap veranderd naarmate we ouder worden

Als we ouder worden merken we vaker op dat we ’s nachts wakker worden, of langer wakker zijn. Dit is heel normaal. Als we ouder worden, veranderd de slaapcyclus en worden we vaker wakker, maar ook de intensiteit hiervan verhoogd. Dit is dus geen slaapprobleem, maar heel normaal.

Stress en slaap

Stress heeft een hele grote negatieve invloed op onze slaapkwaliteit. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat we moeilijk inslapen. En we slapen dus gemiddeld 5x in per nacht. Als dit elke keer moeilijker gaat, neemt je slaapkwaliteit af. Het is sowieso goed om langdurige stress te vermijden, maar zeker ook stress vlak voor het slapen gaan. Een vergadering, moeilijk gesprek maar ook een zware sportactiviteit zorgt voor verhoging van het cortisol niveau.

Vorig bericht
Cholesterol goed of slecht?
Volgend bericht
Bewegen is goed voor je darmen

Ook interessant